Papež vybídl Kypřany, aby žili v harmonii se sousedy

Pafos (Kypr) - Papež Benedikt XVI. dnes po příletu na Kypr vyjádřil přání, aby se vyřešily problémy mezi kyperskořeckou a kyperskotureckou komunitou na ostrově. Hlava katolické církve se také vyjádřila k aktuálním událostem v Turecku a na Blízkém východě. Podle svých slov doufá, že brutální vražda katolického biskupa jeho tureckým řidičem nenaruší dialog katolíků a muslimů. Věří také, že incident kolem flotily zadržené na cestě do pásma Gazy nezmaří naději na mírové řešení blízkovýchodního konfliktu.

„Kéž vás touha žít ve shodě s vašimi sousedy inspiruje ve vašem trpělivém úsilí o vyřešení problémů kolem budoucnosti vašeho ostrova,“ řekl při uvítacím ceremoniálu v jihokyperském Pafosu. Připomněl rovněž výzvy, jimž katolíci často čelí v těžkých podmínkách na Blízkém východě. „Kypr byl nadán velkým křesťanským dědictvím, které odolalo času. Je tedy vhodným místem k reflexi o katolické komunitě na Blízkém východě, k vyjádření naší solidarity se všemi křesťany regionu a našeho přesvědčení, že mají nezastupitelnou roli pro zachování míru a smíření mezi jejich národy,“ zdůraznil.

K izraelskému útoku na konvoj do Gazy papež v letadle na dotazy novinářů řekl, že ve všech epizodách, které prožíváme, se vždy skrývá nebezpečí, že ztratíme trpělivost a řekneme: Už nechci usilovat o mír. Po každém násilí je třeba neztrácet trpělivost a odvahu, ale začínat vždy znovu s jistotou, že lze jít kupředu a dosáhnout míru. Mír nepřijde ze dne na den, upozornil.

Některé pravoslavné komunity jsou proti papežově návštěvě

Cílem návštěvy je posílit vztahy s pravoslavnými křesťany. Benedikt předá kyperským biskupům pracovní dokument chystané biskupské synody o Blízkém východě. Synoda se má uskutečnit od 10. do 24. října ve Vatikánu. Benedikt XVI. se dnes mimo jiné zúčastní ekumenického setkání na místě archeologických vykopávek kostela Agia Kyriaki Chrysopolitissa v Pafosu. Papeže zde přivítá pravoslavný arcibiskup Kypru Chrysostomos II., kterého papež v sobotu v poledne navštíví také v jeho rezidenci.

Papežská návštěva vyvolala kritiku některých představitelů pravoslavné komunity na ostrově, které musel Chrysostomos II. napomenout. K vraždě šéfa turecké katolické církve biskupa Luigiho Padoveseho, který ho měl na nynější cestě doprovázet, papež řekl, že by se nemělo připustit, aby poškodila dialog křesťanů s islámem a image Turecka a jeho lidu.

Mapa Kypru
Zdroj: ČT24