Většina předáků al-Káidy v Iráku byla podle USA zneškodněna

Washington - Většina vedoucích přívrženců islámské teroristické sítě al-Káidy v Iráku byla v posledních třech měsících zatčena nebo zabita. Řekl to dnes ve Washingtonu velitel amerických jednotek v Iráku generál Raymond Odierno. Na tiskové konferenci v Pentagonu Odierno upřesnil, že zneškodněno bylo 34 ze 42 známých vůdců al-Káidy v této arabské zemi. Počty atentátů a obětí tam nebyly podle něj nikdy tak malé, jako nyní.

Generál však upozornil, že al-Káida se přes tyto ztráty snaží obnovit v Iráku svou sílu a bude v oblasti představovat zdroj obtíží i v dalších letech. Situace je však nyní natolik příznivá, že bude možné zmenšit americký kontingent v Iráku ze současných 88 000 vojáků na 50 000 do konce srpna, jak slíbil americký prezident Barack Obama.

Generál vyjádřil přesvědčení, že bezpečnostní situace v Iráku se v době plánovaného odsunu amerických jednotek nezhorší. Zdůvodnil to tím, že irácké síly už převzaly velký díl odpovědnosti za bezpečnost a americké jednotky jim především už jen radí a asistují.