Izrael odmítl komisi pro vyšetření zásahu proti „flotile solidarity“

Jeruzalém - Proti snaze další lodi propalestinských aktivistů prolomit námořní blokádu pásma Gazy v sobotu opět zakročila izraelská armáda. Oproti pondělnímu zásahu, který si vyžádal devět mrtvých a proti kterému se opět demonstrovalo v řadě zemí, se poslední zákrok odehrál v klidu. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun dnes mezitím navrhl mezinárodní vyšetření předchozího krvavého incidentu, což Izrael odmítá. Izrael se také nezúčastní mezinárodního cvičení vojenských letadel nad Tureckem. Tamní vláda rozhodla o vyloučení židovského státu ze tří společných cvičení kvůli krvavému zásahu izraelských vojáků proti turecké flotile propalestinských aktivistů.

„Všichni budou vyhoštěni v neděli, po podpisu dokumentu, jímž se vzdávají možnosti obrátit se na izraelskou justici s protestem proti tomuto opatření,“ potvrdila mluvčí imigrační služby Sabin Hadadová. Právě počáteční odmítnutí Maguirové a jejích přátel takový dokument podepsat podle Hadadové zpozdilo jejich odjezd ze země.

Vyhoštění aktivistů přes Jordánsko či rovnou přes telavivské mezinárodní letiště bylo dnes logisticky snadno zvládnutelné, neboť se oproti deportační smršti z poloviny týdne se sedmi stovkami lidí týkalo jen dvacetičlenného osazenstva plavidla, včetně irské nositelky Nobelovy ceny za mír Mairead Maguirové.

Izrael se brání zahraničnímu vyšetřování (zdroj: ČT24)

Izraelci v sobotu nenašli na lodi žádné zbraně, ale pouze humanitární pomoc - kromě zdravotnických přístrojů ještě 500 tun cementu. Jeho dovoz do pásma Gazy Izrael zakazuje z bezpečnostních obav, že ho tamní vládnoucí radikální hnutí Hamas mohlo využít ke stavbě bunkrů a k jiným vojenským účelům.

Cement dopravovaný na palubě Rachel Corrie je ale Izrael údajně ochoten dopravit do pásma pod mezinárodní kontrolou. Nedostatek tohoto materiálu je podle humanitárních organizací jednou z největších překážek obnovy infrastruktury zničené za izraelského útoku na přelomu let 2008/09.

Hamas: Je povonností Íránu chránit nevinné lidy v Gaze

Radikální islamistické hnutí Hamas, které v pásmu Gazy vládne, dnes v prohlášení vydaném v Damašku ocenilo aktivisty z lodi Rachel Corrie a odsoudilo novou izraelskou „agresi“. „Hamas odsuzuje neustávající teroristickou politiku vedenou Izraelem vůči palestinskému lidu a obhájcům míru a svobody,“ napsalo v prohlášení. Hamas v něm zároveň odsoudil „americkou administrativu, která kryje sionistický terorismus a pirátství, i pokračování nezákonné a nemorální blokády pásma Gazy“. „Flotila pomoci Gaze otevřela cestu ke zrušení nespravedlivé blokády“ uvalené na Gazu v roce 2006, uvedl Hamas.

Íránské revoluční gardy jsou připraveny poskytovat vojenský doprovod dalším lodím snažícím se prolomit námořní blokádu pásma Gazy. Podle íránské polooficiální agentury Mehr to řekl zástupce íránského duchovního a politického vůdce ajatolláha Alího Chameneího v tomto elitním sboru Alí Širazí. „Je povinností Íránu bránit nevinné lidi v Gaze,“ řekl. Jakoukoliv intervenci íránských ozbrojených sil by ovšem Izrael vnímal jako provokaci. Izrael obviňuje Írán z dodávání zbraní Hamasu.

Izrael: Mezinárodní komisi odmítáme

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun dnes navrhl vytvoření mezinárodního sboru vyšetřovatelů pod vedením bývalého novozélandského premiéra Geoffreyho Palmera. Jeho členy by prý měli dále být zástupci Turecka, pod jehož vlajkou se lodi z počátku týdne pokusily do Gazy proniknout, a dále Izraele a Spojených států.

Yuval Steintz, ministr financí Izraele:

„Je to věc Izraele. Blokáda Gazy je nutná kvůli bezpečnosti. Když bychom blokádu zrušili, vojenský teror a raketové útoky na lidi v Izraeli se zvýší a to samozřejmě nemůžeme dopustit.“

Izrael návrh ale odmítá. „Odmítáme mezinárodní komisi. Diskutujeme s vládou Baracka Obamy o způsobech, jakými povedeme naše vyšetřování,“ uvedl stálý izraelský zástupce při OSN Michael Oren americké televizní stanici Fox. Podle něj má židovský stát jako demokratická země právo a schopnost vést vlastní vyšetřování a není nucen se podřizovat šetření zahraničního orgánu.

Protesty proti Izraeli pokračovaly i ve neděli

I dnes pokračovaly ve světě protesty odpůrců blokády pásma Gazy. Tisíce demonstrantů vyšly podpořit palestinskou věc a odsoudit Izrael do ulic marocké metropole Rabatu. Stovky stoupenců libanonské levice demonstrovaly před americkým velvyslanectvím v Bejrútu. V sobotu protestovala zhruba stovka odpůrců blokády pásma Gazy se sešla k manifestaci i v Praze.