Gayové a lesby pochodovali Aténami i Curychem

Curych/Atény – Uplynulý víkend hostil hned dvě akce Gay Pride, jejichž hlavním cílem je tradičně podpora boje proti sexuální diskriminaci. V Aténách se v sobotu na přehlídce sešlo na 3 tisíce gayů a lesbiček. Davy homosexuálů pochodovaly také Curychem. Postavení homosexuální menšiny je přitom v obou zemích diametrálně odlišné. Zatímco řečtí gayové a lesby bojují o uzákonění možnosti uzavřít partnerství, ve Švýcarskou už jsou v tomto ohledu mnohem dál. Do tamního parlamentu už míří zákon, který by homosexuálním párům umožnil adopce opuštěných dětí.

„Jsme všude,“ stálo na transparentu, který nesli v čele průvodu účastníci aténské Gay Pride. Tím kopírovali heslo, které nosí na svých suknicích také evzoni, příslušníci historické lehké pěchoty, kteří nyní slouží v tradičních úborech jako stráž před budovou řeckého parlamentu. To vzbudilo kritiku radikální pravice a taky části médií.

Zato v Curychu se nad pochodem gayů a lesbiček nikdo nepozastavoval. Pochod se obešel bez policejních manévrů i útoků, které mnohdy podobné akce provázejí. A švýcarští homosexuálové si toho váží. „Trvalo to 30 let, než nás společnost začala brát jako plnohodnotné lidi. Teď už je to ve Švýcarsku docela dobré na rozdíl od východní Evropy,“ prohlásil zastupitel Curychu a gay aktivista Andre Odermatt.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

I švýcarští homosexuálové se proto snaží situaci ve východní Evropě změnit a dát svým tamním kolegům stejná práva, jakých se těší oni v liberálním Švýcarsku. Proto řada z curyšských gayů a lesbiček vyrazí na varšavskou Gay Pride, která se má konat na začátku července. „Polští gayové mají naši velkou podporu, hodně z nás se do Varšavy chystá,“ uvedla prezidentka Gay Pride Curych Nathalie Schalteggerová.

Jenže varšavský pochod, který bude letos největší akcí svého druhu, by se nemusel nést ve zdaleka tak poklidném duchu jako curyšská přehlídka. Polští konzervativní katolíci s ním totiž nesouhlasí a jsou rozhodnutí ho překazit.