V USA řádilo tornádo, v Ohiu zabilo nejméně pět lidí

Columbus (USA) - Nejméně pět mrtvých si v neděli vyžádaly silné bouře a tornáda, která se přehnala čtyřmi státy na středozápadě Spojených států. Živel po sobě zanechal spoušť v podobě 150 zničených či poškozených obydlí. Počet zraněných zřejmě dosáhne několika desítek, až záchranné týmy proniknou do zhroucených domů a vyprostí pasažéry havarovaných aut.

Oběti, mezi nimiž je dítě, jsou ze státu Ohio. Tornádo postupovalo s ničivou silou na severozápadě státu v jedenáctikilometrovém úseku napříč poli, silnicemi a naštěstí řidší obytnou zástavbou. Poškozeno bylo také asi šest komerčních budov. Ve víru zkázy se ocitalo ale vše v okruhu necelé stovky metrů. Hustší aglomeraci města Toledo se vyhnulo.

Tornádo pobořilo část jaderné elektrárny

Ve státě Michigan, kde utrpělo zranění 11 osob, větrná smršť strhla mimo jiné část zdi budovy v jaderné elektrárně Fermi 2, která okamžitě přerušila svůj provoz. Celý komplex byl podroben zevrubné kontrole a dle všeho by měla svůj chod brzy obnovit. Bez elektřiny se tak ocitlo asi 35 000 lidí. Podle odborníků ale není jasné, zda je to jen kvůli odstávce elektrárny či zda nebudou na vině i spadlé dráty či stožáry s elektrickým vedením.

Mark Hummer, policista:

„Je to válečná zóna. Je to dost skličující.“

Z dalšího státu Illinois je hlášeno deset zraněných. Tornádo zničilo deset budov a čtyři desítky mobilních domů. Zasažen byl i stát Indiana. V obci Lake High zničilo tornádo střední školu, na parkovišti povalilo několik školních autobusů. Podle místních obyvatel mělo dnes ve škole proběhnout dekorování maturantů.