Izraelci zabili ve vodách u pásma Gazy čtyři Palestince

Tel Aviv - Příslušníci izraelského vojenského námořnictva dnes ráno u břehů palestinského pásma Gazy zabili nejméně čtyři Palestince. Muži plavící se ve člunu na sobě měli potápěčské vybavení a podle mluvčího armády se připravovali provést teroristický útok. Z čeho vojáci usoudili, že se posádka člunu chystá útočit, mluvčí nevysvětlil. Ozbrojené křídlo palestinské strany Fatah, blízké prezidentovi Mahmúdu Abbásovi, podle agentury AFP potvrdilo, že mrtví byli aktivisty Brigád mučedníků od Al-Aksá. Šlo ale o výcvik, nikoliv o bojovou akci, zdůraznil mluvčí palestinské skupiny.

Jeden z velitelů brigád, který uvedl své jméno jako abú Valíd, agentuře AFP řekl, že přežil střelbu izraelských vojáků. „Patříme k Brigádám mučedníků od Al-Aksá, prováděli jsme obvyklý výcvik u pobřeží Gazy. Za svítání nás překvapily desítky izraelských vojenských člunů, z nichž na nás začali střílet, také nás bombardovali.“ Na člunu brigád nebyly žádné zbraně, zdůraznil.

Celý incident se údajně stal kolem půl páté ráno místního času, kdy izraelské hlídkové čluny a helikoptéry zaútočily na loď s aktivisty na úrovni pobřeží u uprchlického tábora Nusajrát, jižně od Gazy. Mluvčí izraelské armády uvedl, že ze šesti Palestinců v potápěčských oblecích byli čtyři zastřeleni a dva další zmizeli. O dvě hodiny později byla z moře vylovena čtyři těla v potápěčských oblecích a převezena do márnice v Gaze.

Další incident na moři u Gazy (zdroj: ČT24)

Jak se ale událost přesně odehrála, není jasné. Izraelské námořní hlídky poměrně často střílejí na palestinské rybářské lodě, které se příliš vzdálí od pobřeží. Palestinští radikálové z Gazy naopak opakovaně napadají izraelské pohraničníky, nebo do Izraele vystřelují rakety a miny. Pokusy zasáhnout proti Izraeli z moře jsou ale ojedinělé.

Před týdnem Izraelci zabili 19 propalestinských aktivistů

Incident se stal u břehů Gazy jen týden po pokusu propalestinských aktivistů prolomit námořní blokádu pásma Gazy. Izraelská armáda minulé pondělí zabránila šesti lodím pokračovat v plavbě do Gazy a zabila přitom devět aktivistů. Proti sedmé lodi zakročila v sobotu. Tento střet se na rozdíl od zásahu z 31. května obešel bez obětí.

Izrael konvoj i další pokus o dopravu humanitárních potřeb do Gazy považuje za provokaci, jejímž cílem bylo narušit blokádu Gazy. Mnozí organizátoři flotily byli podle Izraele napojeni na mezinárodní teroristy. Zásah byl všeobecně kritizován a na různých místech světa se konaly protiizraelské protesty. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v neděli navrhl mezinárodní vyšetření tohoto krvavého incidentu, což Izrael odmítá.