Tornádo na severu USA zabilo nejméně 7 lidí

Lake Township (Ohio) – Tornádo, které se přehnalo nad severem USA, si ve státě Ohio vyžádalo nejméně sedm obětí, další desítky lidí byly zraněny. Silný vítr srovnal se zemí nejméně 50 domů, trosky byly rozeseté v pásu 11 kilometrů. Bouře a tornáda udeřily i na sousední státy. V Michiganu větrná smršť strhla budovu jaderné elektrárny, v Illinois a Indianě bylo zničeno několik domů.

Meteorologové spočítali, že v chobotu tornáda se vzduch pohyboval rychlostí 180-250 km/h. Trosky metané takovou silou dokonce zabíjely. „Sebralo mě to z patra a chvíli neslo vzduchem. Když jsem se vzpamatoval, viděl jsem, jak se tornádo vzdaluje,“ sdělil otřesený Doug Lutman z města Lake Township.

V tomto městě na severovýchodě amerického státu Ohio tornádo zničilo například i místní stadion s kapacitou 4 tisíc diváků. „V půl třetí odpoledne jsme tu měli mít maturitní slavnost,“ uvedl Tim Krugh, předseda školní dozorčí rady.

Tornádo v Ohiu zabilo sedm lidí (zdroj: ČT24)

Vichr převracel autobusy, překážkou pro něj nebyly ani vagony vlaku. Extrémní počasí zasáhlo tři americké státy v okolí velkých jezer - Ohio, Michigan a Illinois. Ohio nejhůř se ztrátami na životech, v obou zbývajících byly desítky zraněných. Podle předpovědi má bouřlivé počasí provázené tornády na severovýchodě USA pokračovat i v příštích dnech.

Následky tornáda
Zdroj: ČT24