Agent Orange i po 35 letech děsí Vietnam

Hanoj - Válka ve Vietnamu skončila před 35 lety, dodnes se ale země potýká s jejími následky. Obrovské plochy jsou stále zasaženy herbicidy, které Američané za války používali k likvidaci vegetace. Podle vietnamské vlády chemikálie zasáhla přes 4 miliony lidí, z toho tři čtvrtiny trpí nemocemi a defekty už od narození. Americká strana ale tyto údaje stále zpochybňuje.

Provincii Quang Tri na hranicích tehdejšího Jižního a Severního Vietnamu zkrápěly bojové letouny napalmem a bojovými látkami i několikrát denně. Dodnes v zemi leží tuny nevybuchlé munice. Zákeřnější jsou ale herbicidy. Z nebe se jich na Jižní Vietnam sneslo 42 milionů litrů. Dodnes jsou v tamní půdě, vodě i organismu zvířat. U lidských plodů pak způsobují fyzické i duševní deformace. 

„Kropili to tu každý den a úplně všude. Padalo to z oblohy na zem i do řeky,“ vzpomíná otec postižených dětí Tran Van Tram. Odmala chodil lovit ryby do místní říčky. Na to, čím Američané kropili okolí, si vzpomněl, když se jeho ženě narodily čtyři postižené děti. „Vzal jsem své děti do nemocnice v Hue, kde je lékaři prohlédli a oznámili mi, že byly zasažené Agentem Orangem,“ dodal. Po narození vypadaly děti v pořádku, nikdy ale nedokázaly chodit. Za jejich postižení patrně mohou dioxiny, jimiž vojáci likvidovali džungli, která Vietkongu poskytovala úkryt i potravu. Na válku už téměř čtyři desetiletí doplácejí civilisté.

Agent Orange ve Vietnamu (zdroj: ČT24)

„Kdyby byly děti zdravé, jen bychom je vychovali, dokud by se neoženily a neměly vlastní potomky. Takhle se ale nikdy neožení, nebudou mít své děti a my se o ně budeme muset starat až do smrti, nemáme na vybranou,“ konstatuje smutně Tranova manželka Thi Dan. Místo, aby se o oba rodiče ve stáří děti postaraly, samy budou potřebovat doživotní péči. Mnozí mladí se navíc obávají, že i jejich potomci se kvůli dioxinům narodí deformovaní.

Americká vláda ale svou vinu zpochybňuje. Podle ní spojitost s bojovými látkami a množstvím postižení v oblastech zasažených herbicidy nikdo přesvědčivě neprokázal. Bývalý americký velvyslanec ve Vietnamu uvádí: „Ve Vietnamu je mnoho invalidů. O přesných příčinách jejich postižení můžeme diskutovat, ale zatím se na nich nikdo neshodl, protože kvůli pozadí využití Agenta Orange je ve vietnamské společnosti tendence označovat všechny postižené za jeho oběť.“

Podle testů kanadské společnosti Hatfield Associates ale v blízkosti letišť, odkud letouny s herbicidy startovaly, přesahují dioxiny v půdě povolenou mez až 400násobně. Tato místa se sice složitě a nákladně, ale přeci jen dají vyčistit, na rozdíl od rozsáhlých a odlehlých oblastí, kde letouny svůj smrtící náklad shazovaly.

Agent Orange

  • kódové označení používané armádou USA pro směs dvou herbicidů 2,4-dichlorfenoxyoctové kyseliny (2,4-D) a 2,4,5-trichlorfenoxyoctové kyseliny (2,4,5-T)
  • používána armádou USA ve Vietnamu k ničení vegetace v džungli, aby mohly být snáze bombardovány základny a zásobovací trasy nepřátelských jednotek
  • Vedlejším produktem při výrobě jedné ze složek Agent Orange byl vysoce jedovatý dioxin, což je obecný název pro 2,3,7,8-tetrachlordibenzo-p-dioxin (TCDD)