Fico zběsile utrácí, rád staví hřiště

Bratislava - Slovenský premiér Robert Fico vyčerpal za necelý půlrok celou svou rezervu, kterou mu ze státního rozpočtu vyčlenil parlament. K dispozici měl 1,6 milionu eur (41,6 milionu korun), celkem ale utratil 2,7 milionu eur (přes 70 milionů korun), přičemž rozpočet v rezervě Fico zvýšil převodem peněz ze sumy určené na podporu sportu a mládeže.

Fico peníze, které by měly sloužit na krytí nepředvídaných výdajů, nejčastěji vynakládal na stavbu sportovních hřišť. Ta pak často sám otevíral. Podle deníku Sme si 17 000 eur (asi 442 000 korun) odnesla také fitnesmodelka Eva Martinková. Tato suma byla určena na honoráře pro trenéra a maséra, stravu nebo kosmetické procedury včetně úpravy nehtů. Podpořil také fotbalovou reprezentaci, aerokluby, soutěže psů nebo lyžařskou asociaci.

Volební lídryně nejsilnější opoziční Slovenské demokratické a křesťanské unie-Demokratické strany (SDKU-DS) Iveta Radičová již dříve Ficovi vyčetla, že lehkomyslně utratil finanční rezervu na zvýšení vlastní popularity. Nyní v době záplav podle ní tyto prostředky v pokladně chybějí. Se způsobem utracení rezervy nesouhlasí aktivista Ondrej Dostál, který v nadcházejících sobotních parlamentních volbách kandiduje za stranu Most-Híd. Požádal nejvyšší kontrolní úřad a generální prokuraturu, aby prověřila využití těchto peněz.

Telefonát Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Podle bratislavské zpravodajky ČT Olgy Bakové Fico popírá, že by utratil veškerou rezervu, a ústy svého mluvčího vzkázal, že na jeho účtu je peněz dost.

Dzurindova vláda z rezervy sponzorovala i seriál

Bývalý státní tajemník ministerstva financí z bývalého vládního kabinetu Mikuláše Dzurindy Vladimír Tvaroška poznamenal, že přesuny položek v rozpočtu nejsou protizákonné, ale měly by se provádět jen v nutných případech. Z rezervy ministerského předsedy se podle Sme čerpalo na ne vždy nevyhnutelné účely i za Dzurindovy vlády. Podporu dostal například komediální seriál Bud Bindi.