Násilí v Afghánistánu si vyžádalo životy deseti vojáků NATO

Kábul - Deset vojáků sil Severoatlantické aliance dnes zahynulo při několika incidentech v Afghánistánu. Za poslední měsíce je to jeden z nejkrvavějších dnů v zemi. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na zdroje z NATO. Podle předběžných informací je z deseti zabitých sedm Američanů, ostatní tři jsou z jiných členských států Severoatlantické aliance. České ministerstvo obrany nemá informace, že by útoky zasáhly české občany.

Pět amerických vojáků zahynulo při výbuchu nálože nastražené u silnice ve východním Afghánistánu. Další dva američtí vojáci byli zabiti na jihu Afghánistánu - jednoho zabila exploze bomby a druhý padl v přestřelce. Další tři mrtví vojáci NATO jsou z jiných zemí, ty však upřesněny nebyly.

Ani o jednom z útoků nebyly zveřejněny bližší podrobnosti, napsala agentura AP. Podle dnešní informace velvyslanectví USA v Kábulu byl při útoku sebevražedného atentátníka na středisko pro výcvik policistů v jihoafghánském Kandaháru zabit také Američan spolupracující s tímto střediskem.

„Nemáme žádné informace o tom, že by čeští vojáci nebo civilní občané (v Afghánistánu) byli při útoku zraněni,“ sdělila mluvčí ministerstva obrany Lucie Kubovičová.