Španělský veřejný sektor ochromen

Madrid - Španělský veřejný sektor stávkuje proti úspornému plánu kabinetu premiéra Zapatera. Z 2,5 milionu zaměstnanců veřejné správy dnes v celé zemi nepřišlo do práce zhruba 75 procent lidí. Například v Ceutě, španělské enklávě na pobřeží Afriky, se do stávky zapojili dokonce všichni úředníci. Protest směřuje zejména proti plánovanému snížení platů o 5 procent. Krom toho je součástí 15miliardového úsporného balíku také zmrazení penzí nebo snížení porodného. Na polovinu června navíc vláda chystá další reformu, tentokrát pracovního trhu. Kvůli ní už dopředu odbory pohrozily generální stávkou.

24hodinová stávka zkomplikovala běžný provoz na ministerstvech a úřadech, zasáhla střední a vysoké školy, zdravotnická zařízení nebo soudy. Naopak nijak výrazně nekomplikuje dopravu. V Madridu se dnes neuklízí ulice, protože do práce nepřišli uklízeči a popeláři. Na radnici hlavního města dnes pracuje jen zhruba 5 procent úředníků. A podobné je to také v Katalánsku, části Španělska, kam jezdí na dovolenou nejvíce českých turistů. Ochromena tam je například pošta, kde dnes stávkuje 95 procent personálu, nebo soudnictví.

Kromě stávky se v Madridu i demonstrovalo. Stovky lidí se sešly například před sídlem ministerstva financí, nesly rudé odborářské vlajky a pískaly. „Musí zde být možnost, jak řešit tuto krizi bez okrádání lidí a důchodců,“ prohlásila jedna z demonstrujících Marisa Madrid, učitelka a matka sedmi dětí. „Platy státních úředníků nezavinily tuto krizi, a proto bychom neměli být první, kdo pocítí škrty,“ dodal pracovník úřadu práce Pablo Gonzalez.

Rozhovor s Karlem Beranem (zdroj: ČT24)

Odbory: Škrty nepřipustíme

Španělským odborům se nelíbí, že je vláda nezahrnula do dialogu o úsporných opatřeních a reformách. Pokud bude kabinet i nadále svými kroky ohrožovat práva pracujících, hrozí, že svolají generální stávku. „Jestli budou pokračovat s těmito opatřeními, povede to ve Španělsku k velké válce,“ prohlásil mluvčí jedné z odborových organizací Jose Luis Fernandez.

Španělé i po reformě vydělají víc než Češi

Z pohledu Španělů je snižování platů nedobrou zprávou, avšak i tak si tamní úředníci vydělají více než Češi. „Řadový pracovník ministerstva má plat zhruba kolem 2 tisíc eur (téměř 52 tisíc korun), vedoucí pracovníci zhruba kolem 3 tisíc eur (skoro 78 tisíc korun),“ uvedl český velvyslanec v Madridu Karel Beran. Průměrná mzda je v oblíbené dovolenkové destinaci oproti Česku více než dvojnásobná, činí zhruba 1,8 tisíce eur měsíčně, což odpovídá přibližně 47 tisícům korun.

Španělsko by mohlo položit eurozónu

Španělsko šetřit musí. Loni skončilo s deficitem ve výši 11,2 procenta hrubého domácího produktu, a zařadilo se tak na roveň Řecka. Kdyby začalo mít rovněž problémy se splácením svých dluhů, mohlo by to vzhledem k jeho velikosti položit nejen Španělsko samotné, ale přivodit rovněž krach eurozóny.

Přesto když vláda premiéra Zapatera předstoupila s úsporným plánem před poslance, protlačila ho jen o jediný hlas. Kvůli úspornému balíčku ale nedávno agentura Fitch snížila o jeden stupeň rating Španělska – podle analytiků opatření zpomalí hospodářský růst země.

Španělští úředníci protestují kvůli úsporám před ministerstvem financí.
Zdroj: ČT24