Největší makléřský podvod v dějinách před soudem

Paříž - V Paříži začal ostře sledovaný proces s bývalým makléřem, který údajně způsobil vlastní bance rekordní ztrátu skoro 5 miliard eur. Poškozená Société Générale viní Jéroma Kerviela ze zakrývání nepovolených rizikových obchodů s cennými papíry. Podle obžalovaného ale jeho zaměstnavatel o transakcích věděl a schvaloval je, to zase popírá Société Générale, která vlastní mj. i Komerční banku.

Kerviel čelí obvinění ze zneužití důvěry, falšování a nedovolené používání počítače. Bývalý makléř nepopírá, že v letech 2005 až 2008 prováděl vysoce rizikové obchody s cennými papíry. Přiznává i to, že jejich skutečnou hodnotu skrýval za vymyšlenými transakcemi. Odmítá ale hlavní tvrzení žalující banky, že operace ve výši až 50 miliard eur nikdo neschválil.

Jérome Kerviel, obžalovaný makléř:

„Nepřestanu opakovat, že moji nadřízení o transakcích věděli. Jednal jsem podle zavedené praxe a s jejich tichým souhlasem. Mým úkolem bylo vydělat co nejvíc peněz bance, sebe jsem nikdy neobohacoval.“

Jean Veil, právní zástupce Société Générale:

„Pan Kerviel jednal zcela sám a potají. I když se spustily některé varovné systémy, nedokázaly zneužití prostředků odhalit dřív.“

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Bývalému makléři hrozí 5 let vězení a pokuta necelých 10 milionů korun

Bývalému makléři hrozí až pětileté vězení a pokuta v přepočtu necelých deset milionů korun. Kerviel ale nezatajil obchodního ducha ani teď – před měsícem vydal knihu s názvem „Ozubené soukolí - vzpomínky obchodníka“ a dílo se velice dobře prodává.

Société Générale
Zdroj: ČT24
Vydáno pod