Odvážné černé šaty princezny Diany změnily za šest milionů majitele

Londýn – Za 192 tisíc liber (asi 5,8 milionu korun) se vydražily černé šaty, které na sobě měla britská princezna Diana při jednom ze svých prvních vystoupení na veřejnosti po boku prince Charlese. Původně se odhadovalo, že se cena vyšplhá na 50 tisíc liber (asi 1,5 milionu korun). Novým majitelem taftové róby se stalo muzeum módy v Chile. Aukce zahrnovala i ostatní předměty svázané s princeznou. Diana se ve své době stala módní ikonou a všichni čekali, jak se oblékne příště.

Černé šaty návrhářů Davida a Elizabeth Emanuelových na sobě měla v březnu 1981 tehdy devatenáctiletá Diana Spencerová při jedné z prvních příležitostí, kdy se na veřejnosti ukázala se svým budoucím manželem princem Charlesem - ještě předtím, než oznámili své zasnoubení. Hluboký dekolt se postaral o novinářskou senzaci poté, co se královská nevěsta příliš předklonila při vystupování z vozu. Diana později zhubla a poslala šaty zpět do krejčovského salonu na přešití. Návrhářům, kteří ušili i Dianiny svatební šaty, se úpravy zdály příliš drastické, a proto raději dali ušít zcela nové šaty. Na původní model se přitom zapomnělo.

„Proměna byla neuvěřitelná. Přišla s výrazem učitelky z jeslí, což také byla, a rázem se proměnila ve filmovou hvězdu. Dali jsme jí šaty, udělali jsme jí k nim malý šátek, který si mohla vzít večer na sebe, a ona zase odešla,“ vzpomíná návrhářka Elizabeth Emanuelová.

Dianiny šaty jdou do aukce (zdroj: ČT24)

Princezna Diana, někdejší manželka britského korunního prince Charlese, zahynula v roce 1997 při autonehodě v Paříži. Předměty, které se s ní nějak pojí, patří na dražbách k velmi žádaným. V minulosti byly za vysoké částky vydraženy například její dopisy nebo zcela obyčejné věci včetně gumy, kterou používala během školních let.

Santiagské Muzeum módy uvedlo, že róbu dražilo coby významnou součást historie módy, a jako takovou ji také hodlá vystavit ve svých sbírkách. Dianiny šaty se mají stát hlavní atrakcí výstavy nazvané Zpátky do 80. let, která začne tento měsíc. Muzeum loni vystavovalo například oděvy, které patřily zesnulému králi popu Michaelu Jacksonovi.

Vydáno pod