Japonsko má novou vládu, čekají ji hospodářské reformy

Tokio - Nový japonský premiér Naoto Kan dnes jmenoval svou vládu. Podle očekávání si své rezorty ponechalo 11 ze 17 členů kabinetu jeho předchůdce Jukia Hatojamy. Hlavním úkolem nové vlády nyní bude snížit zadlužení země, oživit ekonomiku, prosadit dlouho očekávanou daňovou reformu a pokusit se napravit pověst skandály opředené vládní strany před parlamentními volbami v roce 2013.

Na klíčový post hlavního tajemníka vlády byl jmenován Jošito Sengoku a post ministra financí obsadil bývalý Kanův náměstek Jošihiko Noda. Z původních ministrů zůstal na svém postě například ministr zahraničních věcí Kacuja Okada. Ten bude mít i nadále na starosti citlivé vyjednávání s Washingtonem, týkající se mimo jiné kontroverzní vojenské základny na ostrově Okinawa, kvůli níž musel nakonec odstoupit premiér Hatojama.

Kan, který je již pátým předsedou japonské vlády za poslední tři roky, má pověst muže z lidu i ostříleného politika, který se jako bývalý aktivista za lidská práva nebojí otevírat kontroverzní témata. Ihned po Kanovu nástupu do úřadu se na internetu objevila trička s nápisem Yes, we Kan, parafrázující volební slogan amerického prezidenta Baracka Obamy Yes, we can. Firma ClubT oznámila, že od zvolení nového vůdce před několika dny prodala takovýchto triček na internetu již přes stovku.

Svou rezignaci zdůvodnil Hatojama nesplněnými předvolebními sliby o odsunutí základny a skandálem ohledně financování politických stran, kvůli němuž byli nedávno odsouzeni dva jeho poradci k podmíněným trestům. Za skutečnou příčinu změny premiéra a vlády jsou však považovány blížící se volby do horní komory parlamentu. Pokud by vládní Demokratická strana Japonska (DPJ) ve volbách propadla, potýkala by se její vláda s obstrukcemi horní komory. Poté, co převzal úřad premiéra a vedení strany Kan, stouply podle průzkumů preference z 16 na 27 procent.