Demjanjukův průkaz strážce SS je pravý, tvrdí expertiza

Mnichov – Průkaz dozorce SS v koncentračním táboře Sobibor na jméno Johna Demjanjuka je zjevně pravý. Před mnichovským soudem to řekl americký odborník na pravost dokumentů Larry Stewart. Demjanjuk je v Mnichově souzen kvůli údajnému podílu na vraždění v nacistických koncentračních táborech. Soud s ním dnes pokračoval po přestávce vynucené jeho zdravotními problémy.

Specialista tajných služeb USA na dokumenty Stewart, který průkaz zkoumal, řekl, že „vše nasvědčuje tomu“, že průkaz i další obdobné dokumenty posuzované v procesu „jsou originály“. Pravost průkazu potvrdil již v dubnu nezávisle na tom odborník bavorské kriminální policie Anton Dallayer.

Demjanjuk, kterému je 90 let, je obviněn z podílu na zavraždění 27 900 lidí v nacistických táborech smrti. Jeho obhajoba ale zpochybňovala pravost průkazu, hlavního hmotného důkazu žaloby. Podle obhajoby sice formulářová kartička průkazu může být původní, Demjanjukovo jméno a nacionálie ale prý do ní byly psacím strojem doplněny až po válce. To nyní Stewart, který pomáhal vyšetřovat pravost dokumentů kolem vražd prezidentů Abrahama Lincolna a Johna Fitzgeralda Kennedyho, stejně jako kolem teroristického útoku z 11. září 2001, přesvědčivě popřel.

O pravosti dokumentů není pochyb, tvrdí znalec

Nejsou žádné indicie, že by strojopis do průkazu pocházel z pozdější doby, řekl Stewart podle agentury DPA. Jde o průkaz příslušníka ostrahy tábora Sobibor v okupovaném Polsku. Stejný závěr znalec poskytl k dalším 21 dokumentům, které žaloba v procesu předložila jako důkazy.

Také podle Dallayera vykazuje průkaz číslo 1393 jednoznačně shodné prvky písma jako další tři podobné průkazy zapůjčené jako originální srovnávací materiál z USA. Šlo o průkazy frekventantů výcvikového tábora SS Trawniki nedaleko Lublinu v dnešním Polsku.

Mnichovský zemský soud měl rozsudek nad Demjanjukem podle původních předpokladů vynést v květnu. Mnozí odborníci však pochybují, že Demjanjuk bude odsouzen, protože důkazy jsou pouze nepřímé.