I Číňané mají svou Ludmilu Havránkovou

Peking – Jako by se čínský farmář Jang Jou-te inspiroval případem české kolegyně Ludmily Havránkové, jen ho trochu přizpůsobil místním poměrům. Developerům, kteří chtějí vykoupit jeho půdu, nekompromisně vyhlásil válku a vyrobil si na ně z trakaře a trubek dělo. Odrazit už se mu prý povedlo dva útoky. Rakety vyrobené z kusů zábavní pyrotechniky mohou doletět do vzdálenosti až sto metrů a jejich dopad doprovázejí ohlušující rány, uvedl deník China Daily.

„Jen jsem jim vystřelil nad hlavami, abych je poděsil,“ vypráví listu farmář z předměstí rozrůstajícího se města Wu-chan v centrální provincii Chu-pej. „Nechtěl jsem jim způsobit žádná zranění,“ říká o květnovém útoku na demoliční četu, kterou poslaly úřady s cílem vystrnadit ho z pozemků. To v únoru ještě tak úspěšný nebyl: pálil na třicetičlennou demoliční četu poschovávanou za bagry, dokud mu nedošlo střelivo. Dělníci se na něj pak vrhli a začali ho mlátit. Na pomoc mu musela přijít policie zalarmovaná Jangovými sousedy.

Jangovi místní vláda za pole, na nichž chce postavit vládní budovy, nabídla 130 tisíc jüanů (takřka 412 tisíc korun), on však požaduje pětinásobek. Pohořela i policie, která mu přišla kanon zabavit s odvoláním na zákon o hořlavých a výbušných materiálech. Jang ale muže zákona vypoklonkoval s tím, že jde o obyčejné rachejtle.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Jang se také odvolává na smlouvu z 80. let, která ho opravňuje půdu využívat. Počátkem 90. let byla její platnost prodloužena do roku 2029.

Zlost způsobená konfiskací půdy je jednou z hlavních příčin nepokojů v Číně, kde kvůli výstavbě cest nebo luxusních domů musí své domovy a půdu opustit mnoho lidí. Čínská vláda se chystá provést reformy zákonů týkajících se konfiskace půdy; obhájci lidských práv však tvrdí, že změny nebudou hluboké natolik, aby se situace uklidnila.