Klíčoví členové RB OSN se shodli na sankcích proti Íránu

New York - Klíčoví členové Rady bezpečnosti OSN se shodli na nových sankcích proti Íránu kvůli jeho jadernému programu. Podpořilo je všech pět stálých členů rady, tedy vedle Spojených států nejen Francie a Velká Británie, ale i Čína a Rusko. O návrhu rezoluce, která sankce obsahuje, by se prý mohlo hlasovat už ve středu.

„Jednou z mnoha výhod této rezoluce je, že poskytne právní základ jednotlivým státům, aby mohly sáhnout i k dalším opatřením za rámec této rezoluce. Věřím, že řada zemí je připravena jednat rychle. Ale rezoluce je první a klíčový krok,“ uvedl ministr obrany USA Robert Gates. Rezoluci, která zavádí nové sankce proti Íránu za jeho neprůhledný jaderný program, předložilo v polovině května členským státům Rady bezpečnosti pět stálých členů tohoto orgánu a Německo.

Z 15 členů RB s novými sankcemi nesouhlasí Brazílie, Turecko a Libanon. V polovině května uzavřely s íránským režimem vlastní dohodu, podle níž by část slabě obohaceného uranu z Íránu putovala do Turecka výměnou za jaderné palivo.

Dohoda o sankcích vůči Íránu je na světě (zdroj: ČT24)

Ze stálých členů projevovaly donedávna značnou zdrženlivost i Rusko a Čína. Ruský premiér Vladimir Putin vyjádřil přesvědčení, že rezoluce by neměla být přehnaná. „Neměla by přivést íránské vedení a lid do obtížné situace a vytvořit překážky na cestě k mírovému využití jaderné energie,“ řekl Putin.

Íránský jaderný program
Zdroj: ČT24