Obama se zostra opřel do šéfa BP: „Vím, čí p… nakopat!“

Washington – V rozhovoru pro americkou televizní stanici NBC se prezident USA Barack Obama rozpálil do běla kvůli vývoji okolo ropného úniku v Mexickém zálivu. Na adresu výkonného šéfa BP Tonyho Haywarda prohlásil, že po návštěvě pobřeží v Louisianě už ví, komu, mírněji řečeno, „nakopat zadek“. K expresivnějším výrazům a razantnějšímu vystupování zřejmě pohnuly Obamu i výzkumy veřejného mínění, podle nichž většina považuje jeho přístup v celé věci za příliš vlažný. Ropa uniká do zálivu již padesátý den.

Obama se hájil tvrzením, že postižené lokality navštívil dávno předtím, než většina televizních komentátorů, kteří jej nyní kritizují, vůbec zaregistrovala rozsah úniku ropy. „V dešti jsem mluvil s rybáři o tom, jakých rozměrů může dosáhnout taková katastrofa,“ nechal se slyšet prezident. Odmítá i obvinění z příliš akademického přístupu.

Deník The Washington Post a televizní stanice ABC News představily výsledky průzkumu, podle kterého si téměř 70 procent Američanů myslí, že si vláda při úniku ropy v Mexickém zálivu nevedla příliš dobře, nebo dokonce vysloveně uboze. BP pak podobně vidí 81 procent obyvatel USA. Tři čtvrtiny Američanů situaci v zálivu považují za rozsáhlou ekologickou katastrofu, což je výrazně více než v předchozím podobném průzkumu.

Obama a jeho administrativa přitom budou své kroky ohledně úniku ropy v Mexickém zálivu zřejmě muset vysvětlovat veřejnosti ještě několik měsíců. Velitel americké pobřežní stráže Thad Allen, který koordinuje záchranné práce, v pondělí uvedl, že čištění pobřeží a moře od ropy bude trvat asi do podzimu. Dlouhodobá náprava poškozeného životního prostředí pak podle jeho odhadu potrvá léta.

Vydáno pod