Slovenská vláda kvůli Trianonu obvinila Maďarsko ze snahy o revizi hranic

Bratislava - Slovenská vláda obvinila Maďarsko ze snahy o revizi hranic. V prohlášení reaguje na rozhodnutí maďarského parlamentu stanovit 4. červen, kdy byla v roce 1920 podepsána Trianonská smlouva o osudu Uherska poraženého v první světové válce, za den národní sounáležitosti. Kabinet Roberta Fica plánoval přijmout prohlášení již minulý týden, vzápětí po maďarském usnesení. Nakonec věc ale odložil, aby se mohl věnovat katastrofálním záplavám. „Politika revizionismu vráží klín do přátelského soužití mezi národy a státy, a je projevem otevřené neúcty a nerespektování mezinárodních mírových smluv a moderní evropské politiky 21. století,“ píše se v prohlášení vlády.

Tradičně napjaté vztahy mezi Slovenskem a Maďarskem se ještě zhoršily po vítězství národně orientované strany Fidesz nynějšího premiéra Viktora Orbána v maďarských parlamentních volbách v dubnu.

Fidesz prosadil snadnější udělování občanství zahraničním Maďarům, o maďarský pas tak budou moci žádat i příslušníci půlmilionové maďarskojazyčné komunity na Slovensku. Slovenská vláda to označila za bezpečnostní riziko a zpřísnila vlastní zákon o občanství. Napjaté vztahy s Maďarskem ovlivnily i kampaň před sobotními volbami na Slovensku.

Trianonskou smlouvou přišlo Maďarsko o větší část území bývalých Uher, Slovensko se díky ní z Uher právně vymanilo a stalo se součástí Československa. Otevírání smlouvy způsobuje proto mezi Slováky tradičně nervozitu.

Bratislava minulý týden získala politickou podporu i od sousedního Česka. Prezident Václav Klaus a premiér Jan Fischer prohlásili, že maďarský zákon o národní sounáležitosti smlouvu z Trianonu znevažuje. Uvedli, že „diskuse a kroky, jichž jsme v Maďarsku svědky, mohou ve svém důsledku vytvářet prostředí pro růst extremismu a přispívat k oživování starých rivalit v rámci Evropy“.