Podle Obamy je současná situace v Gaze neudržitelná

Washington/Gaza - Americký prezident Barack Obama dnes prohlásil, že status quo v Gaze je neudržitelný. Po setkání s prezidentem palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem ve Washingtonu zároveň vyzval Izrael, aby spolupracoval se všemi stranami - s Egyptem, palestinskou samosprávou i mezinárodním společenstvím, přestal s budováním dalších obydlí na sporných územích a pokusil se nalézt řešení situace v pásmu. Palestince naopak vybídl, aby Izrael neprovokovali, a oznámil, že USA poskytnou Palestině pomoc ve výši 400 milionů dolarů. Také Izrael dnes palestinské samosprávě sdělil, že blokádu pásma zmírní - konkrétně povolí větší dodávky potravin. Zůstane nicméně zachován zákaz dovážení stavebního materiálu.

Nově na seznamu povolených potravin budou například ovocné šťávy, saláty, smažené brambůrky či cukrovinky. Nová opatření by se měla uplatňovat už od začátku příštího týdne. Izrael zatím povoluje dovoz do pásma pouze 97 potravinových produktů, zatímco před zavedením blokády v roce 2007 jich byly více než čtyři tisíce, uvedla izraelská nevládní organizace pro lidská práva Giša.

Barack Obama:
„Status quo, který v současnosti máme, je z podstaty vratký, myslím, že Izraelci k tomuto názoru také dospěli. Otázkou nyní je, jak vytvořit nový rámec, aby lidé v Gaze mohli prosperovat a být úspěšní a aby extremisté byli izolováni, ale také aby se myslelo na izraelské obavy o vlastní bezpečnost.“

Mahmúd Abbás:
„Je nutné, aby Izrael skončil s obléháním palestinského lidu. Aby otevřel všechny přechody, pustil do Gazy stavební materiál a humanitární pomoc, všechno, co tam lidé potřebují.“

Obama a Abbás se vyslovili pro novou politiku v Gaze (zdroj: ČT24)

Izrael blokádu pásma uplatňuje od roku 2007, kdy se zde po volbách chopilo moci hnutí Hamas, jež Tel Aviv i Washington pokládají za teroristy. Izrael chce blokádou zabránit pašování zbraní do palestinské enklávy. V současnosti židovský stát čelí mezinárodní kritice kvůli zásahu proti flotile lodí s nákladem určeným pro pásmo Gazy. Současně se začalo ozývat hlasitější volání po zrušení blokády. Mluvčí izraelské armády nicméně zdůraznil, že rozhodnutí o zmírnění blokády bylo učiněno již před několika týdny a s nedávným incidentem nemá nic společného.

Vydáno pod