Rusko zmrazí dodávky raket do Íránu, Teherán přehodnotí vztahy s MAAE

Moskva - Vzhledem ke schválení nových protiíránských sankcí Radou bezpečnosti OSN Rusko zřejmě zmrazí plány na dodání systému protiraketové obrany S-300 do Íránu. Oznámila to agentura Interfax s odvoláním na vysoce postaveného činitele ruské armády. Moskva dosud popírala, že by se sankce mohly plánované dodávky moderních protiraket Íránu týkat. Šéf zahraničního výboru ruské Státní dumy Konstantin Kosačov zpravodaji agentury ITAR-TASS řekl, že sankce se protiraketového systému S-300 netýkají.

Rusko dosud odolávalo tlaku Západu, aby jasně odmítlo svůj plán na dodání systému S-300 do Íránu. Moskva sice opakovaně uznávala, že nelze dodávat moderní zbraně do nestabilních oblastí, nicméně požadavky Spojených států a Izraele odmítala jako vměšování. Vlivný šéf zahraničního výboru ruské Státní dumy Konstantin Kosačov zpravodaji agentury ITAR-TASS řekl, že nové sankce proti Íránu se protiraketového systému S-300 netýkají. „Rezoluce obsahuje přesný výčet druhů zbraní, na které se sankce vztahují. Jsou tam například tanky a útočné vrtulníky, ale systémy obranného charakteru, mezi které patří S-300, v seznamu nejsou. Proto se na ně sankce nevztahují,“ řekl Kosačov.


Varování ohledně případného zrušení dodávky protiraket S-300 adresoval v květnu Kremlu íránský velvyslanec v Moskvě Mahmúd Rezá Sadžadí. Podle velvyslance by pověst Moskvy jako spolehlivého obchodního partnera v takovém případě utrpěla a Teherán by ke spolupráci s Moskvou musel přistupovat opatrněji.

Mobilní systém S-300 (na Západě známý jako SA-20) může vypálit několik protiletadlových střel nebo raket současně a mohl by Íránu pomoci odrazit eventuální letecký úder Izraele nebo USA na objekty íránského jaderného programu.

Teherán přehodnotí vztahy s MAAE

Íránský parlament v reakci na nové sankce plánuje přehodnotit vztahy Teheránu s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE). Výsledkem takové revize může být zamezení přístupu inspektorů MAAE k íránským jaderným zařízením. „Poslanci v neděli zahájí revizi vztahů Íránu s MAAE,“ řekl bez dalších podrobností předseda parlamentního branného a zahraničního výboru Alaeddín Borúdžerdí. Teherán rovněž v souvislosti s novou rezolucí nebývale ostře kritizoval Čínu za to, že dokument podpořila. Dnes je v Číně očekáván íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád.

Vydáno pod