Maďarsko si předvolalo slovenského velvyslance

Budapešť - Maďarské ministerstvo zahraničí si dnes předvolalo v souvislosti se zhoršenými vzájemnými vztahy slovenského velvyslance v Budapešti Petera Weisse. Tématem rozhovoru byl podle agentury MTI sporný maďarský zákon, který vyhlásil 4. červen jako připomínku trianonské mírové dohody z roku 1920 Dnem národní soudržnosti. Bratislava to označila za zpochybňování smlouvy, která Uhersko, poražené v první světové válce, připravila o rozsáhlá území včetně Slovenska.

Maďarská strana předala Weissovi anglický překlad zmíněného zákona s upozorněním, že text normy neobsahuje žádné zmínky o územním revizionismu. Zákon podle Budapešti naopak zdůrazňuje vzájemný respekt a spolupráci mezi suverénními státy. Budapešť tak dnes zareagovala na středeční prohlášení slovenské vlády, která obvinila Maďarsko, že daným zákonem zpochybňuje územní uspořádání dohodnuté po první světové válce.

Slovenská vláda v prohlášení uvedla, že maďarská politika revizionismu vráží klín do přátelského soužití mezi národy a státy a že je projevem otevřené neúcty a nerespektování mezinárodních mírových smluv a moderní evropské politiky 21. století. Tradičně problematické vztahy mezi Bratislavou a Budapeští před nadcházejícími sobotními slovenskými volbami utrpěly několika diplomatickými roztržkami.

Na Slovensku žije asi půl milionu Maďarů

Mezi nejvýznamnější třecí plochy se zařadila novela maďarského zákona o občanství, která významně zjednodušuje zahraničním Maďarům zažádat o maďarskou státní příslušnost. Více než pětimilionové Slovensko, kde žije asi půlmilionová maďarská menšina, odpovědělo vlastní novelou, podle které mají úspěšní žadatelé o cizí občanství přijít o slovenské a současně také o místa ve státní správě, pokud jsou podmíněna slovenskou státní příslušností. Slovensko ve sporu kolem trianonské smlouvy minulý týden podpořili český prezident Václav Klaus a premiér Jan Fischer, podle nichž maďarské kroky tuto poválečnou smlouvu znevažují.

Ke komplikovaným vzájemným vztahům se dnes v maďarských a slovenských novinách společným prohlášením vyjádřilo patnáct veřejných osobností z obou zemí. Signatáři dokumentu, mezi nimž je například slovenský politolog Miroslav Kusý nebo maďarský spisovatel Péter Esterházy, vyzvali k dialogu a mírovému soužití a porozumění.