Podle Turecka jsou nové sankce proti Íránu omyl

Ankara - Turecko označilo nový balík sankcí proti Íránu za omyl. Dodalo, že bude spolu s Brazílií dál hledat diplomatické řešení sporů kolem kontroverzního íránského jaderného programu. Podle Ankary bude už čtvrtá řada sankcí proti Íránu neúčinná. O nulové naději účinnosti sankcí hovořil i americký expert Fred Bergsten. Turecko se pomalu odklání od svých dosavadních západních spojenců. Alespoň tak mluví ministr obrany Spojených států o posledních krocích Turecka. To včera spolu s Brazílií odmítlo další sankce proti Íránu a turecký premiér teď sáhl k ostré kritice.

„Nechceme se účastnit takového omylu, protože historie neodpouští. Izolace není řešením íránských problémů. Hráči na mezinárodním poli nás kritizovali, když jsme s Íránem uzavřeli dohodu. Turecko ale bude pokračovat v jednáních a svůj přístup nezmění,“ uvedl v prohlášení turecký premiér Tayyip Erdogan.

Turecko a Brazílie v květnu s Íránem dohodly výměnu íránského uranu za palivové tyče do jaderných elektráren. Podle Spojených států se jedná o úhybný manévr Teheránu, snaha prodlužovat jednání a vyhnout se sankcím. Teď Washington hasí vzájemnou roztržku: „Oceňujeme mimořádně náročnou práci našich partnerů, včetně Turecka a Brazílie, i když ty se rozhodly, že nepodpoří sankce. Řadu měsíců ale tvrdě pracovaly, aby dosáhly stejného cíle, jaký máme i my: zabránit Íránu ve vývoji jaderných zbraní,“ reagovala ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová.

Řada analytiků se obává, že Turecko začíná hledat spojence na východě. Dílem za to může neochota Evropské unie dát Ankaře jasnou vyhlídku na členství. A důkazem by mohl být i poslední summit arabsko-tureckého ministerského fóra v Istanbulu. Premiér Erdogan na něm oznámil, že chce vytvořit zónu volného obchodu se třemi arabskými zeměmi: Jordánskem, Libanonem a Sýrií.

Mahmúd Ahmadínežád o nových sankcích:

„Tyto rezoluce nemají žádný význam.“ Jsou jako použitý kapesník, který je třeba hodit do popelnice," dodal.

Šance, že sankce budou fungovat, je nulová, míní expert

Nové sankce proti Íránu nebudou fungovat ani podle amerického ekonoma Freda Bergstena. Naděje, že dosáhnou svého cíle a zabrání íránské vládě v pokračování jejího jaderného programu, jsou prakticky nulové, řekl Bergsten televizní stanici CBS News.

Svůj názor opírá o rozsáhlou studii, již institut vypracoval a ze které vyplývá, že sankce jen zřídka mají vliv na chování jednotlivých států. Jediným účelem sankcí podle Bergstena je, aby země, které nechtějí bojovat, měly pocit, že něco dělají.