Lavrov popírá, že Rusko zmrazí dodávky protiraket S-300 Íránu

Moskva - Dodávek ruských raket S-300 do Íránu se nové sankce Rady bezpečnosti OSN proti Teheránu netýkají, prohlásil dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Popřel tak dřívější zprávy, že Rusko dodávky systému zmrazí. Informuje o tom agentura AFP a její zprávu potvrdily i ruské agentury.

Pokud jde o vojensko-technickou spolupráci, rezoluce Rady bezpečnosti OSN zavádí omezení na spolupráci s Íránem v útočných zbraních a obranné zbraně pod tato omezení nespadají, odpověděl Lavrov na dotaz o dalším osudu kontraktu na dodávku raket S-300. Šéf ruské diplomacie také řekl, že nové sankce vůči Íránu se Ruska prakticky nedotknou.

„Rezoluce, kterou vůči Íránu přijala Rada bezpečnosti OSN, obsahuje odkazy na zbraně, jejichž vývoz do Íránu je zakázán. Mohu vám říci, že obranné protivzdušné rakety na tomto seznamu nejsou,“ řekl novinářům mluvčí ruského ministerstva zahraničí Andrej Něstěrenko. Odpověděl tak na dotaz, zda Rusko může po vyhlášení sankcí do Íránu dodat rakety S-300.

S-300 může ochránit Írán před leteckým útokem USA či Izraele

Agentura Interfax dříve dnes oznámila s odvoláním na vysoce postaveného činitele ruské armády, že vzhledem ke schválení nových protiíránských sankcí Rusko zmrazí plány na dodávky systému protiraketové obrany S-300 do Íránu. Moskva už dříve popírala, že by se sankce mohly plánované dodávky moderních protiraket Íránu týkat.

„Rozhodnutí Rady bezpečnosti je závazné pro všechny státy a Rusko není výjimkou,“ řekl Interfaxu jeho armádní zdroj. „Proto přirozeně zmrazíme i kontrakt na dodávky protiraket S-300 Teheránu.“

Mobilní systém S-300, na Západě známý jako SA-20, může vypálit několikprotiletadlových střel nebo raket současně a mohl by Íránu pomoci odrazit eventuální letecký úder Izraele nebo USA na objekty íránského jaderného programu.

Vydáno pod