Šestnáctiletá jachtařka má potíže, záchrana se zdrží

Los Angeles - Do vážných problémů se dostala teprve šestnáctiletá Američanka Abby Sunderlandová, která se na své plachetnici pokouší sama obeplout svět. Uprostřed rozbouřeného Indického oceánu s ní její tým ztratil satelitní spojení a mladá jachtařka poté vyslala nouzový signál. Na místo vyrazil záchranný tým, jemuž se podařilo ji najít a navázat s ní kontakt. Kvůli nepříznivému počasí se ale záchranná akce pozdrží. Jachtařka pokus o získání světového rekordu vzdala už v dubnu, kdy kvůli opravě musela přistát v Jihoafrické republice. V cestě ale chtěla pokračovat.

Abby hlásila problémy kvůli devítimetrovým vlnám. Pak se ale satelitní spojení přerušilo a ona vypustila záchranné bóje. Začal závod s časem. Na záchranu Abby Sunderlandové, která se momentálně nachází asi 3 200 kilometrů od Afriky i Austrálie, vyrazilo několik lodí. Australské aerolinky Qantas vyslaly do oblasti letoun Airbus A330 s cvičenými pozorovateli.

Laurence Sunderland, otec ztracené jachtařky:

„To, že se nám vrátí zdravá, pro nás znamená mnohem víc než získání jakéhokoliv světového rekordu.“

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

„Letadlo dorazilo na místo před pár okamžiky. Loď se nepřevrátila, pouze nemá plachtoví,“ uvedli její rodiče na svém blogu. „Počasí se zlepšuje. Záchranářům se podařilo navázat rádiové spojení a Abby je ujistila, že je v pořádku.“ Podle rodičů by k Abby do 24 hodin měla dorazit francouzská rybářská loď, která se kvůli záchranné akci odklonila z kurzu.

Poradce jachtařky Jeff Casher potvrdil, že kvůli počasí rybářský člun pro mladou Kaliforňanku nedopluje v sobotu v 20:00 našeho času, jak se očekávalo. Casher nedokázal odhadnout, kdy bude možné dívku z poškozené jachty vysvobodit.

Abby Sunderlandová naposledy mluvila s rodinou satelitním telefonem ve čtvrtek ve 4:00 místního času (13:00 SELČ). Stěžovala si na devítimetrové vlny, vítr o rychlosti 110 kilometrů v hodině a problémy s motorem. Tým ji vyzval, aby zkontrolovala celou loď, Sunderlandová se však již neozvala. O hodinu později naopak vyslala nouzový signál.

Je to bláznovství, kritizují mořeplavci

Šestnáctiletá Sunderlandová se na svou plavbu vydala 23. ledna. Předpokládala, že bude na moři pět nebo šest měsíců. Loď jí postavil její otec.

Některá média kritizovala rodiče Abby za to, že ji pustili v tak mladém věku na moře i že je plavba špatně naplánovaná. Podle některých mořeplavců neměla vyrazit od kalifornských břehů v lednu, aby doplula do vod Indického oceánu v zimě, kdy je oceán nejdivočejší. „Je to bláznovství,“ uvedl australský mořeplavec Ian Kiernan, bývalý držitel rekordu za sólo obeplutí světa.

Bratrovi Sunderlandové ale odvaha vyšla. Loni - v pouhých sedmnácti letech - světový rekord získal. Jeho o rok mladší sestra, která ho chtěla trumfnout, teď může být ráda, že je vůbec naživu.

Abby Sunderlandová
Zdroj: ČT24