Ruská policie dopadla členy „lesního bratrstva“

Ussurijsk (Rusko) – Divokou přestřelkou v centru města Ussurijsk na Dálném východě skončil zásah ruských speciálních sil proti bandě ozbrojenců. Celému incidentu přihlížela řada novinářů, kteří zásah označili za policejní brutalitu. Média označují bandity jako „lesní bratrstvo“ nebo „přímořské partyzány“. Skupina údajně při třech útocích proti policejním služebnám od konce května zabila jednoho policistu a tři další zranila. Dnes byli dva členové skupiny zastřeleni a ostatní zadrženi.

Motivy ozbrojenců nejsou úplně jasné, ale podle romantických mediálních teorií banda „trestala“ policisty za nedostatečný postih korupce a zneužívání moci. Šéfem gangu je veterán ruského tažení v Čečensku, dvaatřicetiletý vojenský výsadkář Roman Muromcev.

Podle ruských médií, která operaci v centru Ussurijska detailně sledovala, se v minulosti někteří členové sedmičlenné bandy stali oběťmi policejní brutality. Sami se označují za „mstitele“. Podle oficiální verze je motivem jejich činů snaha získat zbraně.

Dálný východ v obležení policie

Policejní akcí v Ussurijsku vyvrcholila několikadenní psychóza, která ovládla bezmála celý ruský Dálný východ. Do Vladivostoku, Ussurijsku a dalších měst byly povolány silné oddíly policie, vojsk ministerstva vnitra a speciálních policejních jednotek OMON, nad oblastí hlídkovaly vrtulníky, ulicemi projížděly obrněné transportéry. Ruská média, která téměř denně přinášejí nové zprávy o policejní zvůli, poměrně ochotně přejala verzi o banditech jako ochráncích veřejného zájmu a obhájcích spravedlivých.

Policie při dnešním zátahu žádné slitování neměla. Posledním útočištěm „partyzánů“ se stal jeden z domů v centru města, kde se ozbrojenci zabarikádovali. Policie celý střed Ussurijska vyklidila, na střechy okolních domů rozmístila ostřelovače. Následoval útok, při němž byli dva členové bandy zastřeleni a jeden byl zatčen. Ostatní byli zadrženi na jiném místě.

Vydáno pod