Papež žádá oběti pedofilních kněží za odpuštění

Vatikán – Papež Benedikt XVI. požádal o odpuštění oběti pedofilních zločinů katolických duchovních. Zároveň slíbil, že církev udělá maximum proto, aby se nic podobného neopakovalo. Výběr adeptů na kněžské povolání bude podle něj přísnější. Papež to řekl během kázání na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu, kterého se zúčastnilo 15 tisíc katolických kněží.

V dnešním kázání se podle agentury Reuters papež k pedofilním skandálům církve, které již několik měsíců otřásají několika státy, vyjádřil nejjasněji a nejpříměji. V proslovu před asi 15 000 duchovními z 91 zemí papež dále uvedl, že tento rok byl zkažený, protože vyšly najevo hříchy některých kněží, zvláště jejich zneužívání nezletilých.

Benedikt XVI.:

„Hříchy kněží vyšly najevo – zejména zneužívání těch nejmenších. Úloha kněží, jejichž úkolem je prokazovat Boží zájem o naše dobro, se změnila v naprostý opak. Naléhavě prosíme Boha a poškozené o odpuštění.“

Benedikt XVI. žádá o odpuštění (zdroj: ČT24)

Přislíbil také, že církev bude napříště provádět důkladnější kontroly při výběru osob, které se ucházejí o kněžský úřad. Zveřejněné skandály jsou podle něj výzvou k očistění církve.

Od loňského listopadu a zveřejnění zprávy o zneužívání dětí kněžími v Irsku, které církevní hierarchie kryla, se objevily četné případy pedofilie u kněží v dalších zemích Evropy, včetně papežova rodného Německa, ve Spojených státech i v Latinské Americe. Benedikt XVI. při se svých posledních cestách setkal s oběťmi zneužívání ve Spojených státech, Austrálii nebo na Maltě.

Vatikán
Zdroj: ČT24