Italský Senát schválil vlastní náhubkový zákon

Řím - Italští novináři, prokurátoři a opozice se bouří proti novému zákonu, který omezuje odposlechy. Schválil ho Senát. Pokud projde i Poslaneckou sněmovnou, žurnalistům budou za zveřejnění hrozit pokuty až 450 tisíc eur (asi 11,1 milionu korun). Nasazení odposlechů bude těžší i pro vyšetřovatele. Vláda tvrdí, že  jsou často zneužívané a ohrožují premiéra Silvia Berlusconiho. Podle kritiků ale zákon omezí svobodu tisku a ztíží boj s mafií.

Po bouřlivých debatách jednací sál před hlasováním o tomto zákonu opustili členové největší opoziční formace, Demokratické strany (PD). Levicová opozice nejostřeji kritizuje, že vláda chce omezit také odposlechy při policejním vyšetřování.

Naopak Maurizio Gasparri z vládní strany Lid svobody (PDL) uvedl, že vláda je na schválení zákona pyšná. Proti kritikům namítl, že odposlechy by měly být pouze poslední možností při vyšetřování, zatímco dnes se prý používají pravidelně a některé případy jimi dokonce začínají. Gasparri také obvinil levicová média, že využívají odposlechů proti premiérovi Silviu Berlusconimu, neboť se chtějí „pokusit zvrátit vůli lidu“.