Na 40 mrtvých v Mexiku při bojích mezi drogovými kartely

Mexiko – Téměř 40 lidí zabili ozbrojenci na dvou místech v mexickém státě Tamaulipas na severovýchodě země. Oznámila to místní policie. Vše zřejmě souvisí s válkou místních drogových gangů. Ozbrojenci stříleli ve středisku pro drogově závislé u hranic s USA, kde zabili 19 lidí. Dalších dvacet zemřelo při přestřelce ve městě Puerto Madero.

Podle soudních zdrojů skupina ozbrojenců seje v Puerto Madero teror už od čtvrtka. Stát Tamaulipas je dějištěm vraždění už měsíce. Policie má za to, že jde o válku drogových kartelů, z nichž jeden tvoří bývalí elitní vojáci, z nichž se stali nájemní vrazi ve službách drogových bossů.

Ke krveprolití došlo jen několik hodin poté, co na jiném místě Mexika asi tři desítky ozbrojenců vtrhly ve městě Chihuahua poblíž hranic s USA do střediska pro drogově závislé a začaly střílet po všem, co se hýbalo. Devatenáct lidí bylo zabito a další osoby byly zraněny. Pachatelé zmizeli beze stop.

Válka drogových kartelů v Mexiku si za poslední zhruba tři a půl roku vyžádala kolem 23 000 mrtvých. Násilí nijak neslábne, i když vláda v krizových oblastech rozmístila na 50 000 vojáků a posílila místní policejní jednotky.