Další město v Katalánsku zakázalo nošení burky a nikábu

Madrid - Město El Vendrell na severovýchodě Španělska zakázalo na veřejných místech nošení takzvané burky a nikábu – ženského muslimského oděvu, který zahaluje postavu včetně tváře. Městská rada vyhověla návrhu místní nacionalistické strany. V Katalánsku jde už o druhé město, které zákaz zavedlo a podle místního tisku se k podobnému kroku chystají i další města.

Prvním městem ve Španělsku, které zakázalo nošení burky a nikábu v prostorech obecního úřadu, byla 28. května katalánská Lérida. Podobné nařízení má přijmout v pondělí městská rada v Geroně a jednat se o něm má i v katalánské metropoli Barceloně. Podle španělského tisku se chystají nošení burky a nikábu v úředních prostorech zakázat další katalánská města.

Opoziční Lidová strana (PP) minulý týden oznámila, že návrh zakázat nošení ženského muslimského oděvu zahalujícího tvář na veřejných místech předloží v katalánském parlamentu. Rovněž podala návrh, aby se o takovém zákazu jednalo ve španělském Senátu.

Představitelé 11 mešit v Katalánsku tento týden oznámili, že se proti takovému zákazu odvolají ke španělskému ústavnímu soudu.

Ve Španělsku od 90. let přibylo mnoho imigrantů a značně tu vzrostla populace z muslimských zemí, zejména z Maroka. K 1. lednu letošního roku tu podle statistického úřadu žilo 5,7 milionu cizinců, z toho na 747 000 Maročanů (země má 46,9 milionu obyvatel). Muslimské oděvy zahalující celou postavu žen však nejsou na veřejných místech ve Španělsku příliš rozšířeny.

Muslimky v burkách
Zdroj: ČTK/AP/Fraidoon Pooyaa