V případě útoku na Írán Saúdové umožní Izraeli průlet

Rijád/Londýn - Saúdská Arábie by umožnila izraelským letadlům přeletět nad svým územím, kdyby se Izrael rozhodl zaútočit na jaderná zařízení Íránu. S odvoláním na vojenské zdroje z Blízkého východu o tom informoval britský deník The Times. I přes vzájemné rozpory averze vůči Íránu obě země spojuje. Využití saúdského vzdušného prostoru by izraelským letounům významně zkrátilo cestu. Letěly by ale zřejmě i nad územím Jordánska a Iráku.

„Saúdové dali Izraelcům svolení k přeletům, zatímco se sami budou dívat jinam,“ citoval list nejmenovaného amerického vojenského představitele působícího na Blízkém východě. „Už dokonce provedli testy, aby zajistili, že jejich vlastní letadla nebudou poškozena a že nikdo nikoho nesestřelí. Všechno se to děje se souhlasem (amerického) ministerstva zahraničí,“ dodal zdroj deníku.

Podle The Times panuje v Saúdské Arábii srozumění s tím, že by Izrael mohl k případnému útoku na Írán využít saúdský vzdušný prostor. „Všichni to víme. Pustíme je (Izraelce) skrz a nic neuvidíme,“ citoval deník saúdského bezpečnostního představitele, který si přál zůstat v anonymitě.

Přestože jsou vztahy mezi Tel Avivem a Rijádem napjaté, vůči Teheránu mají averzi obě země. Saúdskou Arábii a Izrael navíc spojují obavy z íránského jaderného programu. Přestože Teherán tvrdí, že celý projekt má mít jen civilní využití, řada zemí se obává, že Írán chce sestrojit atomovou zbraň.

Pokud by izraelská letadla mohla k náletu na Írán využít saúdský vzdušný prostor, významně by jim to zkrátilo cestu. V opačném případě by se útočné letouny pohybovaly na hraně svého maximálního doletu. Pokud by se Izrael skutečně k útoku na íránská jaderná zařízení odhodlal, nálet by se podle The Times zřejmě uskutečnil v několika vlnách a z různých směrů. Kromě přeletu přes saúdské území by židovský stát zřejmě využil i jordánský a irácký vzdušný prostor.

Izraelské vojenské letectvo
Zdroj: ČT24
Vydáno pod