JAR, to není jen fotbal. Krugerův národní park láká na safari

Johannesburg - Fotbalový šampionát v Jihoafrické republice je v plném proudu, není to ovšem jediný magnet na turisty, který země skýtá. Na severovýchodě JAR se nachází Krugerův národní park. „Samozřejmě to jsou hlavně zvířata, co sem láká turisty. Třeba lvi, můžete je vidět, jak spí u cesty nebo hluboko v divočině. Hodně se spoléháte na uši. Ty vám napoví, kde lvi najdete, když jsou v pohybu. A pak jsou to samozřejmě stopy, díky kterým můžete zvířata vysledovat,“ vysvětluje Elliot Mkuna, průvodce po safari.

Když se slunce sklání za obzor, je čas vstávat. Po horkém dni, kdy každý pohyb stojí zvířata příliš energie, přichází chvíle, kdy je třeba najít něco k snědku. Večer je dobou největší aktivity i pro návštěvníky parku. U vchodu na turisty čeká aktualizovaná mapa, na které je zaznamenaný pohyb zvířat z předešlého a aktuálního dne. Pak stačí půjčit si auto a vydat se s průvodcem nebo na vlastní pěst po stopách žiraf a slonů.

„Zvířata nejlíp uvidíte v noci s baterkou. Posvítíte do křoví, a když tam nějaké zvíře je a dívá se na vás, spatříte odlesk jeho očí ve světle. To je nejjednodušší způsob,“ říká průvodce po safari Stanley Chuma. „Když chcete zvířata vidět v akci, třeba když si hrají, je nejlepší načasování po ránu. Pozdě odpoledne zase přichází doba, kdy se začínají poohlížet po potravě. Je to čas, kdy už není takové horko a na spaní je ještě brzy,“ doplňuje Elliot Mkuna.

Hong Kong: dietní robot (zdroj: ČT24)

Krugerův národní park poskytuje ubytování i pro nejnáročnější výletníky. Strávit noc v luxusní chatě znamená mít k dispozici čtyři postele se závěsy, kožená křesla a vanu. Nechybí ani veranda s výhledem na řeku. V parku s rozlohou 2 miliony hektarů se takových chat nachází devět. Noc tu stojí v přepočtu více než 17 tisíc korun za jednoho.

Komu se to zdá jako příliš mnoho peněz, ten může zajet do jednoho z 22 tábořišť, kde si může postavit vlastní stan a za dva lidi a noc zaplatí 450 korun. „Když se sem vypravíte po vlastní ose, jste pánem svého času. Nic vás nesvazuje. Můžete jet, jakým chcete směrem, zastavit, kde se vám to líbí, a zůstat, jak dlouho chcete,“ popisuje Rudi, který se do parku vypravil se svou rodinou.

Krugerův národní park má co nabídnout. Jedna z největších přírodních rezervací v Africe je domovem 12 tisíc slonů, 2000 lvů, 950 levhartů, ale také spousty žiraf, nosorožců nebo krokodýlů.

Vydáno pod