Tři pokeroví lupiči se přiznali

Berlín - Tři ze čtveřice mužů obžalovaných z březnového přepadení mezinárodního pokerového turnaje v centru Berlína se dnes na úvod procesu u berlínského zemského soudu ke svému podílu na loupeži přiznali, dva vyjádřili nad svým počínáním lítost. Čtvrtý obžalovaný má vypovídat ve čtvrtek. Čtyři muži tureckého a arabského původu ve věku 19 až 21 let byli po dopadení obviněni z loupeže a také z ublížení na zdraví; hrozí jim maximálně desetileté tresty.

K podílu na loupeži se přiznal 21letý Vedat S. Tvrdil, že tašku s 600 tisíci eury, které vzal z trezoru, ztratil, když jej napadl policista. Přesto se mu podařilo uprchnout a teprve po spáchání svého činu si prý uvědomil, čeho se dopustil. Při loupení na sobě neměl ani rukavice, protože mu prý jeden z kompliců radil, aby se „žlutými gumovými rukavicemi nezesměšnil“.

Také dvacetiletý obžalovaný Jihad C., jenž po přepadení uprchl do Libanonu, dnes prostřednictvím obhájce vyjádřil lítost nad svým činem a omluvil se, že „strčil“ do dvou členů ochranky. Potvrdil také, že dostal podíl ve výši 40 tisíc eur, ale před svým útěkem do Libanonu prý musel peníze „odevzdat“ a už je pak nikdy neviděl. Všichni obžalovaní shodně vypověděli, že přepadením je pověřil krátce před vlastním činem strýc jednoho z nich. Dva obžalovaní řekli, že se jím nechali „přemluvit“ a „nalákat na peníze“.

Většina uloupených peněz se dodnes nenašla

Maskovaní muži vyzbrojení mačetou a poplašnými pistolemi vnikli 6. března do hotelu Grand Hyatt u Postupimského náměstí, kde se konal pokerový turnaj, a odnesli si 242 tisíc eur (přes 6,2 milionu korun). Většina uloupených peněz se dodnes nenašla a obžalovaní k tomu ani před soudem nic bližšího neřekli. Jeden ze zatčených před časem vrátil pouze čtyři tisíce eur.

Podle agentury DPA dal povel ke spuštění akce prostřednictvím mobilního telefonu 31letý muž, jenž na pokerovém turnaji seděl za jedním z hracích stolů. Pokyn měl vyslat ve chvíli, kdy se přepočítávalo startovné a kdy zároveň ochranka nebyla ozbrojená.

Lup si prý skupina rozdělila v podzemní garáži na kapotě auta. Největší podíl prý dostali dva údajní osnovatelé loupeže, s nimiž bude veden zvláštní proces. Jde o zmíněného strýce jednoho z čtveřice lupičů a 29letého Libanonce.

Na místě diletantsky provedené loupeže po sobě lupiči zanechali stopy a zachytila je i bezpečnostní kamera. Dopaden byl nejdříve 21letý podezřelý, který během výslechu prozradil i své komplice. Dva z údajných lupičů nejdříve uprchli do Libanonu a do Turecka, ale brzy se vrátili do Německa, kde byli zatčeni.