Vyšetřování „krvavé neděle“ končí, britský premiér přečte výsledek

Londýn - Britský premiér David Cameron má dnes odpoledne zveřejnit výsledky vyšetřování „krvavé neděle“, při níž v lednu 1972 britští vojáci postříleli v severoirském Londonderry 13 katolických demonstrantů. Britský list Guardian již včera přišel s předběžnými informacemi ze závěrů vyšetřování, že část demonstrantů byla tehdy zastřelena protiprávně. Střelba při pochodu v Londonderry se stala klíčovou událostí ve vztahu mezi katolíky a protestanty, rozpoutala totiž vlnu otevřených násilností, které si vyžádaly na 3 600 životů. Konflikt skončil až v roce 1998.

Pokud by skutečně vyšetřování konstatovalo, že katoličtí demonstranti byli zastřeleni protiprávně, dají se předpokládat žaloby a žádosti o trestní stíhání tehdy zasahujících vojáků ze strany pozůstalých. Dosavadní vyjádření pozůstalých naznačují, že při případném soudním líčení má především vyjít najevo pravda, nejde jim primárně o trest dotyčných vojáků.

Vyšetřování bylo ustaveno v roce 1998. Jeho vleklost byla částečně způsobena legislativními omezeními, která vyšetřovacímu týmu třeba znemožnila nahlédnout do některých klíčových spisů v armádních a vládních archivech. Zákony se musely přijímat za pochodu. Rovněž se vyšetřovatelům přihlásilo po příjezdu do Londonderry přes 1 500 svědků, kteří chtěli aktivně svědčit, což na délku vyšetřování mělo zásadní vliv. Náklady činily 200 milionů liber, šlo tedy o nejdražší vyšetřovací proces v britských dějinách.

Krvavá neděle:

Incident v Derry v Severním Irsku, při němž bylo dne 30. ledna 1972 příslušníky 1. praporu britského výsadkového pluku (1st Battalion of the British Parachute Regiment) postřeleno 27 účastníků protestního pochodu pořádaného Severoirskou asociací pro občanská práva. Zásahu velel podplukovník Derek Wilford a odpovědnost za zásah nesl i druhý velící důstojník kapitán Mike Jackson. Třináct osob, z toho sedm nezletilých, zemřelo na místě, další oběť zemřela na následky zranění z daného dne po čtyřech a půl měsících, dva protestující byli zraněni vojenskými vozidly. Mnoho svědků včetně přihlížejících a novinářů uvedlo, že všichni postřelení byli beze zbraní, pět z nich bylo střeleno do zad.

  • Krvavá neděle autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1731/173052.jpg
  • Krvavá neděle autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1732/173194.jpg