Brusel se s USA dohodl na sdílení dat kvůli terorismu

Brusel/Štrasburk - Evropská komise se domluvila se Spojenými státy na podrobnostech dohody o předávání evropských bankovních dat do USA v rámci boje proti terorismu. Dnes její podobu ve Štrasburku europoslancům představuje eurokomisařka Cecilia Malmströmová. Právě unijní zákonodárný sbor, jehož souhlas je - stejně jako souhlas členských zemí EU - podmínkou účinnosti dokumentu, v únoru provizorní verzi této smlouvy smetl ze stolu.

Europoslanci tak k nelibosti Washingtonu učinili z obav, že by na základě dohody nebyla dostatečně zajištěna ochrana osobních dat. Dokument, který napoprvé odmítli, měl dát Američanům větší právní jistotu ohledně nahlížení do evropských záznamů o bankovních převodech skrze mezinárodní bankovní síť SWIFT. Platit měl devět měsíců, během nichž se měla připravit konečná dohoda, kterou teď schválila Evropská komise. Dohodu ovšem ještě bude posuzovat Evropský parlament i Rada EU zastupující členské země.

Americký viceprezident Joseph Biden při nedávné návštěvě Evropského parlamentu uvedl, že sice chápe některé výhrady evropských zákonodárců, ale i tak je přesvědčen o potřebě domluvit se. „Naši nepřátelé využívají veškerých možností a nástrojů,“ řekl Biden počátkem května v Bruselu. Sledování finančních toků podle něj může poskytnout oběma stranám důležité informace, které mohou pomoci možným teroristickým útokům zabránit.

Malmströmová, která dohodu s Američany za komisi dojednávala, věří, že nyní se obavy o ochranu dat podařilo významně zohlednit tak, že europoslanci budou moci dokument podpořit. Stát by se tak mohlo na červencovém zasedání. Všechna data zasílaná do USA by podle nového textu měla být založena na protiteroristických vyšetřováních, nikoli na náhodných kontrolách či profilování možných podezřelých. Američané budou mít k dispozici řadu osobních informací - jako třeba to, kdo danou transakci odeslal a kdo ji přijal, jeho jméno, identifikační číslo či adresu.

Vydáno pod