Německý prezident odešel se vší parádou

Berlín - Odstupující německý prezident Horst Köhler se v úterý rozloučil se svými spolupracovníky a večer se se vší parádou oficiálně rozloučil i s armádou - takzvaným vojenským čepobitím. Úřad opustil kvůli výrokům, v nichž obhajoval mise vojáků bundeswehru v Afghánistánu. Jeho překvapivé odstoupení vyvolalo spekulace, jestli ho k tomuto kroku nepřiměly vládnoucí politické strany.

Köhlerovo loučení bylo již třetím vojenským čepobitím od doby vzniku nynější pravicově-liberální vládní koalice. Jako první se rozloučil bývalý ministr obrany Franz Josef Jung, pak generální inspektor armády Wolfgang Schneiderhan a nyní prezident. V každém z těchto případů byla v pozadí náhlého odchodu afghánská mise.

Köhlerovi se dostalo řádného rozloučení podle protokolu. Nejdříve poslední přijetí v Bellevue, jehož se vedle rodiny, přátel a nejbližších spolupracovníků zúčastnili i zástupci dalších ústavních orgánů: kancléřka Angela Merkelová s manželem, vicekancléř Guido Westerwelle a také předseda Spolkového sněmu a šéf brémské zemské vlády Jens Böhrensen jako prozatímní hlava státu. Tím se mělo čelit mimo jiné pověstem, že oblíbeného prezidenta donutily k odstoupení politické strany. Všem asi 200 hostům Köhler sdělil jen toto: „K příčinám mého odstoupení jsem se již vyjádřil. K tomu nemám co dodat. Přijal jsem rozhodnutí, které jsem považoval za správné, a nadále je za takové považuji.“ Na hudební rozloučení, zahrané večer vojenskou kapelou štábního tělesa berlínské posádky, si Köhler vybral dva pochody a jazzovou klasickou píseň St. Louis Blues.

Horst Köhler:

„Respekt a pravdomluvnost by si měly v politice naší země udržet pevné místo. Bylo mi ctí sloužit Německu.“

O svou budoucnost se exprezident obávat nemusí. Bude dostávat nadále svůj plat 199 tisíc eur ročně (asi 5,1 milionu Kč) jako čestnou apanáž. Kromě toho má nárok na kancelář, služební auto, šéfa kanceláře a osobní sekretářku. Služební vilu sice musí opustit, Köhlerovi ale mají soukromý byt v Charlottenburgu.