Mexická armáda postřílela 15 členů drogového gangu

Mexiko - Mexická armáda zabila 15 členů drogového gangu. Ke 40minutové přestřelce došlo ve městě Taxco, kde vojáci prohledávali útočiště narkomafie. Ministerstvo obrany žádné ztráty nehlásí. Zločinecké kartely vedou válku o kontrolu nad dodávkami do Spojených států, kam jdou drogy za 29 miliard dolarů ročně. Právě v Taxku bylo v opuštěném dole objeveno přes padesát mrtvých těl.

Členové gangu začali střílet na vojáky, kteří chtěli prohlédnout dům sloužící jako útočiště narkomafie. Vojáci podle sdělení ministerstva obrany střelbu opětovali. V pondělí zaútočili ozbrojenci na konvoj federální policie v západomexickém státě Michoacán a zabili deset policistů.

Mexický prezident Vicente Calderón v prosinci 2006 vyhlásil proti pašerákům rozsáhlou ofenzivu, která ale podle kritiků vedla jen ke zvýšení násilí spojeného s drogami. To si od zmíněného data vyžádalo skoro 23 tisíc mrtvých.

Násilí nyní zuří i v kdysi klidných oblastech Mexika. Od května bylo v opuštěném dole v Taxku ve státě Guerrero objeveno nejméně 55 mrtvých těl. Taxco je oblíbeným turistickým místem pro americké návštěvníky, kteří sem jezdí za řemeslnými výrobky ze stříbra i na náboženské slavnosti, ovšem neštěstím města je to, že leží na drogové pašerácké cestě vedoucí z tichomořského přístavního města Acapulco.