Po Zlaté stezce opět proudí obchodníci se solí

Bad Reichenhall/Prachatice - Bavorsko a jižní Čechy slaví tisíc let Zlaté stezky - obchodní trasy, která spojovala Pasov a Prachatice a po které proudila hlavně sůl. Právě v jejím nejbohatším nalezišti, bavorském Bad Reichenhallu, se zformoval zlatý hřeb oslav v podobě historické karavany, která přepravuje náklad, podobný tomu středověkému.

Bavorští a čeští fanoušci historie se snaží rekonstruovat transport soli z bavorských nalezišť do Čech přesně tak, jak probíhal v dobách, kdy Zlatá stezka byla pro obě země klíčovou obchodní trasou.

Bavorsko a jižní Čechy se symbolicky vracejí o stovky let zpět. Do doby, kdy byla sůl podobně strategickou surovinou jako dnes ropa, umožňovala totiž konzervovat potraviny a v kritické chvíli přežít. Nejbohatším nalezištěm v té době byl bavorský Bad Reichenhall. Sůl odsud umožnila rozkvět jedné z nejdůležitějších obchodních cest střední Evropy.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Na stezce se čile obchodovalo 700 let

„V Bad Reichenhall se sůl těží už 4 tisíce let, vedla odsud řada obchodních tepen,“ vysvětluje starosta Bad Reichenhallu Herbert Lackner. Vlastní Zlatá stezka ale začínala až v Pasově, první doložená zmínka o trase spojující ho s Prachaticemi je přesně tisíc let stará. „Z roku 1010 pochází listina římského krále Jindřicha II., kterou daroval celní poplatky na cestě do Čech ženskému klášteru v Pasově,“ uvádí historik Prachatického muzea František Kubů.

Z poloviny 16. století se dochovala i čísla dokládající rušný provoz přes šumavský hřbet. „Během týdne dorazilo do Prachatic 1 200 soumarských koní naložených solí,“ dodává historik Kubů. Hans Fuchs ještě doplňuje, že obchod probíhal oboustranně: „Tam proudila sůl, zpět obilí. Soumaři se nevraceli s prázdnou, nosili potraviny, především obilí, sádlo a pálenku.“

Zlatá stezka ztratila význam začátkem 18. století, kdy Habsburkové zakázali dovoz konkurenční bavorské soli do českých zemí. Po pádu železné opony ale opět ožila turisty a nadšenci, jako jsou účastníci novodobé karavany se solí. Jejich cesta skončí 26. června na prachatickém náměstí.

  • Tisíc let Solné stezky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1738/173736.jpg
  • Tisíc let Solné stezky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1738/173735.jpg