Švédsko se vrací k jaderným reaktorům

Stockholm - Těsnou většinou hlasů dnes večer švédský parlament zrušil tři desetiletí starý zákaz budování nových jaderných reaktorů v největší skandinávské zemi. Zatímco v roce 1980 Švédsko v celonárodním referendu odhlasovalo úplnou likvidaci své jaderné energetiky do roku 2010, nyní se situace mění a jaderné reaktory bude možné stavět a provozovat i v budoucnosti.

Podle dnešního rozhodnutí bude stavba nových jaderných reaktorů v budoucnu možná jen v místech Oskarshamn, Ringhals a Forsmark, kde již jaderné elektrárny existují. Budoucí reaktory smějí jen nahradit reaktory dosluhující, takže i propříště zůstane celkový počet reaktorů ve Švédsku na čísle 10. Stát nebude na budování nových reaktorů energetickým společnostem nijak přispívat a v případě nehody ponesou hlavní ekonomickou tíhu za její likvidaci provozovatelé.

Prosazení tohoto rozhodnutí v parlamentu bylo dlouho na vážkách, protože proti zákazu byli nejen poslanci „červenozelené“ opozice, ale i někteří zástupci vládní koalice pravého středu. Nejistým bodem ve čtyřčlenné koalici bylo několik poslanců agrární Strany středu, které se vládě podařilo přesvědčit až za cenu dílčích ústupků. Dvě centristické poslankyně se přesto postavily proti linii své strany.

Švédsko v současnosti provozuje tři jaderné elektrárny: Forsmark, Ringhals a Oskarshamn. Ty pokrývají polovinu švédské spotřeby elektrické energie. Druhá polovina pochází z vodních elektráren, které jsou na tocích horských oblastí této největší skandinávské země velmi výkonné.

Nově odhlasovaný zákon má nabýt účinnosti až od počátku příštího roku, což jeho odpůrcům ještě ponechává manévrovací prostor. Letos v září se totiž ve Švédsku uskuteční parlamentní volby a jestliže se po nich nynější opozice dostane k moci, sociální demokraté, zelení a exkomunistická Levicová strana podle svých nynějších slibů dnešní verdikt přehlasují a zákon tak smetou ze stolu.

Vydáno pod