Informátoři, kteří pomohli osvobodit kolumbijské vojáky, si rozdělí 25 milionů

Bogotá – Informátoři, kteří pomohli osvobodit čtyři členy kolumbijských bezpečnostních sil, si rozdělí odměnu 1,2 milionu amerických dolarů, tedy zhruba 25 milionů korun. Vojáky věznili povstalci z hnutí Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). Zajatci byli zachráněni v neděli během armádního přepadu tábora rebelů v lesích jižní Kolumbie. Armáda neoznámila, kolik informátorů se na operaci podílelo. Přiznala ale, že jeden z nich byl dezertérem z řad rebelů. Informace z většího množství zdrojů přivedla vojáky přesně na místo, kde byli zajatci drženi, oznámil vrchní velitel armády, generál Oscar Gonzalez.

„Věděli jsme přesně, kam jdeme, jak je místo zabezpečeno, kolik teroristů bude zajatce hlídat,“ uvedl. Armáda podle něj udělá maximum, aby ochránila bývalého člena rebelů, který jí poskytl „cennou pomoc“ při záchraně zajatců.

Jedním z osvobozených je Luis Mendieta, který se na svobodu dostal v den svých 53. narozenin. V zajetí byl povýšen na generála a patřil k nejdéle vězněným a nejvýše postaveným osobám, jež povstalci drželi jako rukojmí. Dalšími osvobozenými jsou plukovník Luis Murillo, podplukovník William Donato a voják Arbey Delgado.

Naposledy se podobný úspěch kolumbijským jednotkám podařil v červenci před dvěma lety, kdy ozbrojené síly s pomocí lsti osvobodily někdejší prezidentskou kandidátku Ingrid Betancourtovou.

Osvobození rukojmích pomůže Santosovi v prezidentských volbách

Osvobození rukojmích pravděpodobně pomůže blízkému spolupracovníkovi současného prezidenta Álvara Uribeho, bývalému ministrovi obrany Juanu Manuelu Santosovi. Ten v neděli nejspíše ovládne druhé kolo kolumbijských prezidentských voleb a stejně jako Uribe postaví nekompromisní boj proti FARC do centra své politiky.