Lijáky zabíjejí ve Francii i v Asii

Paříž - Na 22 dnes stoupl počet mrtvých, které si vyžádaly středeční záplavy v jihovýchodní Francii. Oběťmi jsou většinou staří lidé. Úřady nevylučují, že mohou být nalezeny ještě další, jak bude voda opadat a budou odstraňovány trosky. Záplavy vyvolaly prudké lijáky v úterý večer a v noci na středu. Nejvíc bylo postiženo město Draguignan, kde za několik hodin napršelo 300 litrů na čtvereční metr. V celé oblasti, kde leží i Saint-Tropez a další známá letoviska, muselo být evakuováno asi 1 200 lidí. Podle meteorologů zde nebyly tak prudké záplavy zaznamenány od roku 1827.

Oběti asijských monzunů jdou do stovek

Se záplavami a sesuvy půdy po prudkých monzunových lijácích se potýká i Barma, jižní Čína a Bangladéš. V Číně zemřelo nejméně 42 lidí a 50 dalších se pohřešuje; tisíce lidí musely být evakuovány. V zaplavených vesnicích pomáhá armáda.

V Barmě si záplavy a sesuvy půdy tento týden vyžádaly nejméně 46 životů. V zemi jsou zablokovány silniční komunikace, živel strhl i několik mostů. V troskách domů, které se zřítily při sesuvu půdu ze svahu hory, na němž byly vybudovány v Buthidaunu (575 kilometrů severozápadně od Rangúnu), zahynulo 28 osob. Dalších 18 lidí přišlo o život ve vesnici Maundo ve stejné oblasti.

V sousedním Bangladéši záchranáři pokračují ve vyprošťování obětí v okrese Cox's Bazar, kde si sesuvy půdy vyžádaly již 56 mrtvých.