Clintonová uklidňovala Senát: START neomezí raketovou obranu

Washington - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová dnes ubezpečila Senát, že nová smlouva o snižování strategických zbraní s Ruskem nepředstavuje omezení pro americkou raketovou obranu. Snažila se tím rozptýlit obavy senátorů z vyslovení souhlasu s novou smlouvou START, podepsanou v dubnu v Praze prezidenty obou zemí. Zákonodárci obou zemí by podle předpokladů médií měli smlouvu ratifikovat do konce roku.

Spojené státy daly v souvislosti se smlouvou jasně najevo, že hodlají nadále zlepšovat a rozmísťovat efektivní systémy raketové obrany, upozornila Clintonová. Reagovala tak na pochybnosti některých republikánských kongresmanů, podle nichž může jít snížení množství strategických zbraní právě na úkor dostatečného množství raket pro obranu USA a jejich spojenců.

Clintonová senátorům také připomněla, že sami Rusové dali najevo, že jsou oprávněni od smlouvy odstoupit v případě, že se budou cítit rozšiřováním systému obrany proti balistickým raketám nepřátelských zemí ohroženi. Dodala, že tato okolnost není součástí vlastní smlouvy, ale pouze jakousi nezávaznou deklarací.

Ministryně zahraničí dnes předstoupila před obranný výbor Senátu, aby smlouvu podepsanou prezidenty USA Barakem Obamou a Ruska Dimitrijem Medvěděvem v české metropoli obhájila.

Nová rusko-americká smlouva START, která nahrazuje podobnou smlouvu z roku 1991, obsahuje závazek, že obě země omezí svůj strategický jaderný arzenál na 1550 hlavic. To představuje pokles asi o třetinu oproti současnému stavu. Každá země si také ponechá jen 700 hlavic rozmístěných na nosičích. Po ruském jednostranném prohlášení, které mu zajišťuje právo od smlouvy odstoupit, USA nabídly Moskvě účast na budování protiraketového štítu, který je podle Washingtonu zaměřen proti zemím jako Írán, ne proti Rusku.

Vydáno pod