Jihoafričtí policisté se snaží, na nehody a kriminalitu ale nestačí

Johannesburg - Symbol fotbalového šampionátu v Jižní Africe, bývalý prezident země Nelson Mandela se rozloučil se svou pravnučkou Zenani. Třináctiletá dívka zemřela při autonehodě, když se minulý týden vracela domů ze zahajovacího koncertu šampionátu. Smrt Mandelovy vnučky jen podtrhla problémy, které fotbalový svátek provázejí - nebezpečí na silnicích i v ulicích.

Lidí na jihoafrických silnicích umírají každý den desítky, kvůli alkoholu za volantem, při cestování v přetížených mikrobusech nebo na nákladních vozech. Zhruba každou půlhodinu přijde v dopravě o život jeden člověk. A podobná čísla ukazují statistiky i v případě vražd.

Jihoafrické úřady nabraly před zahájením fotbalového šampionátu tisíce lidí do řad policejních složek. „Nic takového, jako špatná kvalita policistů, neexistuje. Nabrali jsme lidi, kteří prošli kvalitním a specializovaným výcvikem,“ říká Joe Maila z ministerstva vnitra provincie Limpopo. A pokles krádeží v prvním týdnu šampionátu mu dává zdánlivě za pravdu.

Reportáž Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)

Kriminalita se jen přesunula

Policisté se sjíždějí do míst konání zápasů, podle nich jsou právě místa s momentální vysokou koncentrací lidí nejrizikovější. A na turistických uzlech se skutečně policisté pohybují v hojné míře.

Ovšem méně rušné lokality už jejich pozornosti unikají. „Kriminálníá živly se jen přesunuly o pár ulic dál a tady už je to nebezpečné, tady vás přinejmenším okradou,“ říká Mike Blocksham - dobrovolník, který již léta pomáhá policii.

Policie v JAR
Zdroj: ČT24