Z ložiska v Mexickém zálivu vyteklo tři až šest procent ropy

Washington – Z celkových 50 milionů barelů (7,9 miliardy litrů) ropy v ložisku v Mexickém zálivu uniklo do moře již tři až šest procent. Ve čtvrtek to prohlásil Tony Hayward ze společnosti BP, která poškozený vrt provozovala. Podle odhadů amerických vědců vytéká do moře denně 5,75 milionu až 9,54 milionu litrů ropy. BP pomocí speciálního krytu část suroviny odčerpává do tankeru na hladině a část spaluje, celkem to činí přibližně tři miliony litrů denně.

Počátkem července chce BP na vrt umístit větší kryt, který by účinnost odčerpávání ještě zlepšil. Úplné zastavení úniku ale mohou zajistit až dva odlehčovací vrty, které se pod mořským dnem napojí na poškozenou šachtu a umožní její zabetonování zespodu. Vrty nebudou dokončeny dřív než počátkem srpna.

Agentura AP dnes upozornila, že kdyby selhaly i odlehčovací vrty a odborníci by nenašli jiný způsob ucpání vrtu, trvalo by asi čtyři roky, než by veškerá ropa z ložiska unikla.

Náprava ekologických škod potrvá roky 

Ropa v Mexickém zálivu způsobila nejhorší ekologickou havárii v dějinách Spojených států. Surovina znečistila americké pobřeží od Louisiany po severozápadní Floridu a uhynuly kvůli ní stovky ptáků a želv. Pokud se únik ropy podaří v létě zastavit, potrvá čištění moře a pobřeží nejméně do podzimu. Náprava ekologických škod zabere celé roky.

Šéf společnosti BP Carl-Henric Svanberg ve středu po jednání s americkým prezidentem Barackem Obamou slíbil, že vytvoří fond na náhradu škod a vloží do něj asi 20 miliard dolarů (asi 420 miliard korun). Podle některých amerických odborníků by ale soudní spory kvůli ropné havárii mohly stát BP na pokutách a dalších výdajích až 63 miliard dolarů (asi 1,3 bilionu korun).

Vydáno pod