Karzáí se bojí zápasů o nová naleziště surovin v Afghánistánu

Tokio – Znepokojení kvůli hrozícímu boji o ložiska kovů, o jejichž nálezu tento týden informovaly americké úřady, vyjádřil afghánský prezident Hamíd Karzáí. Rovněž uvedl, že by při využívání možných nových nalezišť měly být upřednostňovány ty země, které válkou sužovanému Afghánistánu v posledních letech pomohly nejvíce. Informovala o tom agentura Reuters. Dosud neznámá naleziště podle Američanů mají hodnotu až jeden bilion dolarů (21 bilionů korun).

Poté, co se svět dozvěděl o velikosti afghánských zdrojů, přijde soupeření, řekl Karzáí během návštěvy Japonska. Při té příležitosti neopomněl zmínit, že Japonsko je coby druhý největší poskytovatel půjček v Afghánistánu vítaným investorem.

„Věřím, že budeme schopní naložit s věcí s ohledem na rivalitu zahraničních zájemců, zároveň bychom měli být schopní zajistit návrat příjmů z těžby těchto nerostů zpět do Afghánistánu,“ upřesnil Karzáí.

Zprávy o afghánském nerostném bohatství, mezi které patří zásoby mědi, železné rudy nebo lithia, přišly v období, kdy se Spojené státy potýkají s rostoucími problémy ohledně své devět let trvající vojenské účasti v zemi. USA počítají s postupným stahováním svých ozbrojených sil ze středoasijské země od poloviny roku 2011.

Afghánská naleziště
Zdroj: ČT24