Novozélandský poslanec dostal od čínské ochranky deštníkem po hlavě

Wellington – Ochranka čínského vicepremiéra napadla ve Wellingtonu novozélandského poslance, když mával vlajkou Tibetu a volal po demokracii v zemi, kterou Čína od 50. let okupuje. Premiér Nového Zélandu John Key se po incidentu postavil za poslance a jeho právo na protest. Předseda parlamentu navíc požádal o prošetření incidentu. Čínská strana prý incident nekomentovala.

Událost se stala na schodech parlamentu v novozélandské metropoli Welligtonu, kam Si Ťin-pching přijel na setkání s tamními politiky, tvrdí poslanec za stranu zelených Russel Norman. Tam ho prý při protestu také obklopili Siovi strážci. „Čínská ochranka mě vystrkala z cesty, pak jsem dostal deštníkem přes hlavu a vzali mi vlajku z rukou a šlápli na ni,“ řekl podle AP Norman. Policii pak předal stížnost na to, jak se s ním zacházelo, a požádal o zadržení dotyčných čínských strážců.

„Myslím, že je dost hrubé, když může čínská ochranka v naší zemi strkat a napadat zvoleného člena parlamentu jen proto, že se u nás stavíme za demokracii,“ řekl Norman po incidentu. Podobný protest jiného poslance zažil Nový Zéland již v roce 2005 při návštěvě předsedy čínského zákonodárného shromáždění Wu Pang-kua. Čínská ochranka tehdy požádala novozélandskou policii, aby muže odvedla dál a sebrala mu tibetskou vlajku.

Násilné protesty doprovázely také loňskou návštěvu čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa na Slovensku. Demonstraci nevládních organizací tehdy podle svědků napadli i členové čínské delegace, když chtěli aktivisté rozvinout transparenty s hesly kritizujícími porušování lidských práv v Číně.