Narozeniny Su Ťij si v Manile připomněli demonstrací

Manila - Ve filipínské Manile demonstrovali stoupenci barmské disidentky Do Aun Schan Su Ťij u příležitosti jejích 65. narozenin. Vyzvali Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN), aby přimělo barmský vojenský režim dodržovat lidská práva a propustit politické vězně. Su Ťij je v zemi ovládané armádou už 15 let vězněna za prosazování demokracie. Nejznámější disidentka současnosti oslaví v rangúnském domácím vězení narozeniny v sobotu.

Su Ťij ztělesňuje naději na lepší budoucnost třiapadesátimilionové země, v níž vládne téměř půlstoletí vojenská junta. Od roku 1989 strávila Su Ťij 15 let ve vězení nebo v domácím vězení. Naposledy loni v srpnu byla odsouzena k dalším 18 měsícům domácího vězení za údajné porušení jeho podmínek. Nechala totiž u sebe přenocovat Američana, který do jejího domu bez pozvání připlaval přes jezero.

Do Aun Schan Su Ťij (v překladu Su Ťij, dcera Aun Schana) se narodila 19. června 1945 významnému bojovníkovi za barmskou nezávislost, který byl zavražděn v roce 1947. S matkou, vůbec první barmskou velvyslankyní, odjela v roce 1960 do Indie. Vystudovala filozofii a ekonomii na Oxfordské univerzitě a pracovala pro OSN v New Yorku a Bhútánu. Ve Velké Británii se vdala za britského tibetologa Michaela Arise (zemřel roku 1999), s nímž má syny Alexandra (1973) a Kima (1978).

I když Su Ťij zpočátku příliš neuvažovala o tom, že by vstoupila do politiky, pomáhala nakonec založit Národní ligu pro demokracii (NLD), která v roce 1990 s převahou vyhrála v Barmě volby. V červenci 1989 byla Su Ťij uvězněna a spolu s ní i řada dalších členů NLD. Pronikavé vítězství své strany v parlamentních volbách sledovala zpoza mříží. NLD nebyla nikdy předána moc, místo toho byla postupně ochromována a nakonec zakázána. Su Ťij získala v roce 1990 Cenu Andreje Sacharova o rok později Nobelovu cenu za mír.