Namažte si na pleť Ötziho ledovec

Řím - Minerály získané z ledovce Val Senales v italských Alpách, kde byla v roce 1991 objevena slavná mumie Ötziho, slouží jako základ pro novou řadu kosmetických výrobků nazvanou Glacisse. Její autor Paul Grüner si při výletu na ledovec povšiml velmi jemného písku. Následný rozbor ukázal, že obsahuje svor. Produkty Glacisse mají být do měsíce na pultech obchodů, zatím se dají koupit na internetu.

Již v roce 1864, kdy ještě písek nebyl analyzován, popsal lékař z Merana Goerg Goetsch terapeutické účinky ledovce při léčbě jinak nevyléčitelných nemocí. „Měl jsem pocit, že tento písek obsahuje cosi zvláštního, ale před rokem jsem ještě nebyl expert,“ vysvětluje Grüner. „Dnes sám sbírám kameny, které se pak drtí, a rovněž dodávám laboratoři vodu, nejčistší, jaká může být, jež tryská v 2843 metrech nadmořské výšky,“ říká.

Kosmetická řada devíti produktů, mezi nimiž je tonizující tělové mléko a hydratační minerální voda ve spreji, posiluje imunitní systém pleti a hydratuje ji, tvrdí firma Cluster Alpine Wellbeing, která s kosmetikou přichází.

Mumii muže z ledovce známého jako Ötzi, který zde před asi 5 000 lety zemřel zasažen šípem, objevili němečtí výletníci v roce 1991 na ledovci Val Senales v italských Alpách. Mumie nyní leží v muzeu v Bolzanu v iglú z ledových bloků, které uchovávají chlad a vlhko, a návštěvníci muzea ji mohou spatřit okénkem.

  • Mumie Ötziho z ledovce Val Senales v italských Alpách autor: Wikipedia, zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1743/174216.jpg
  • Ötzi autor: Wikipedia, zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1743/174214.jpg