Na Islandu exhumují ostatky šachového génia Bobbyho Fischera

Reykjavík - Islandské úřady umožní exhumaci ostatků šachového velmistra Bobbyho Fischera. Rozhodl o tom tamní nejvyšší soud. Jde o spor o Fischerovo dědictví: Vzorek DNA má zjistit, zda je otcem devítileté filipínské dívky Jinky Youngové. Známý šachista zemřel před dvěma lety na Islandu, aniž by sepsal závěť.

„V současnosti se snažíme zjistit, zda Fischer jejím otcem byl. Pokud bude jako jeho dcera potvrzena, bude podle islandského práva jeho zákonným dědicem,“ uvedl právník Thórdur Bogason, který Youngovou zastupuje. Gudjón Ólafur Jónsson, který zastupuje šachistovy americké příbuzné, prohlásil, že jeho klienti rozhodnutí soudu o exhumaci akceptují a vyčkají na výsledky testu paternity.

Bobby Fischer

Narodil se v Chicagu, vyrůstal v newyorském Brooklynu. Světovou slávu získal v roce 1972, kdy porazil v boji o titul mistra světa v šachu dosavadního nositele titulu, sovětského velmistra Borise Spasského. Titul Fischer udržel až do roku 1975.

Šachový génius Fischer, který se narodil v USA, zemřel na Islandu ve 64 letech v lednu 2008. Nezanechal závěť a o jeho dědicích rozhodují soudy. Bogason uvedl, že nemá přehled o velikosti majetku zanechaného Fischerem. Odhaduje se na dva miliony dolarů (přes 41 milionů korun).

Fischer žil na Islandu od roku 2005. Podle Bogasona existují důkazy, že Jinky a její matce Marilyn Youngové zaslal osmkrát „významné částky“ peněz, než zemřel. Jinky v současnosti žije s matkou na Filipínách.

Vydáno pod