Falešní průvodci okrádají v Římě turisty

Vatikán - Cestovní kanceláře a průvodci pracující bez povolení neváhají vybírat vstupné do římské Svatopetrské baziliky, kam však je přístup zdarma. Působí zejména v turisticky nejatraktivnějších částech Říma a Vatikánu a jejich zisky dosahují v přepočtu několika milionů korun denně. Italská policie na základě půlročního sledování zjistila, že turistický sektor v Římě a jeho okolí je z poloviny kontrolován organizacemi působícími bez řádného povolení.

Počet falešných průvodců narůstá zejména v okolí Vatikánu. Jde většinou o mladé cizince, kteří odchytávají turisty na strategických místech. Například při výstupu ze stanice metra Ottaviano nedaleko Vatikánu nabízejí tito podvodníci návštěvníkům takzvané Vatican Tours.

Od loňského listopadu do letošního dubna policie sledovala Vatikán, Koloseum, Forum Romanum, Palatin, Pantheon, okolí fontány di Trevi a Hadriánovy vily v Tivoli u Říma. Z téměř 800 kontrolovaných osob nabízejících služby turistům jich 120 působilo bez povolení a 60 procent z nich byli cizinci, zejména Američané, Britové a Australané. Pokud šlo o cestovní kanceláře, pouze dvě z 32 měly řádné povolení.

Zisky průvodců pracujících načerno, kteří se soustřeďují na turisty nejvíce navštěvovaná místa, dosahují 250 000 až 300 000 eur (6,5 až 7,8 milionu Kč) denně. Luca Odevaine, ředitel policie v kraji Lazio, kde Řím leží, prohlásil, že kromě daňových úniků poškozují nelegální cestovní kanceláře a falešní průvodci pověst města.